Ga naar de inhoud

Mulisch leeft

Het is natuurlijk weer zo’n fijne, HD-gestookte ruzie: Cees van Hoore-Zegge kijkt in zijn adresboekje onder de L van Levende Literatoren en Loslippig en begint aan een van zijn fameuze belrondjes:

“George /Lodewijk /Pee-Ef,  je hebt vast wel gehoord dat ze bij de gemeente voornemens zijn Harry Mulisch, je weet wel (obligate lofzang op de grote schrijver weggelaten, RaDa-reda) te eren – nou ja, eren tussen héééél veel aanhalingstekens, hè – met een achterafstraatje in Haarlem Noord? Haarlem NOORD, godbetert! Een straatje waar zijn Verzameld Werk niet eens in past! Wat vind jij daar nou van? Jij, als gevierd schrijver?”

(Hitserig, anhaucherig gehijg weggelaten, RaDa-reda).

De literaire mannen kennen hun rol en barsten los: Moormann is (wat hij anders nooit is!) ‘flabbergasted‘ (‘wat petieterig, wat een wansmaak!’) en Wiener is voor de goede zaak zelfs bereid zijn verontwaardiging te spuien vanuit het verre Fuengirola. Het zonnige Fuengirola, vermeldt het HD erbij, voor extra effect, want zoals elke journalist weet, weegt verontwaardiging in de zon zwaarder dan verontwaardiging in de motregen.

“Haarlem NOORD. Mulisch zou zich omdraaien in zijn graf.”

De verontwaardiging van Thomése komt pas een dag later in de krant. (“Voor iemand die Haarlem de negerwijk van Amsterdam noemde, lijkt me een zijstraat in Noord een heel mooi resultaat. Misschien wonen er wel echte negers.“). Een laatste, overbodig aanmaakblokje, want inmiddels is in Noord de tegenverontwaardiging al hoog opgelaaid. Uitslaande vlammen boven Delftwijk!

Niet bij de erven Vondel, die zich afvragen wat er mis is met de Vondelweg, maar juist bij gewone Noorderlingen als mevrouw van Dijk (‘echt pissig’) en iemand als Klaas Groen, ‘die net boodschappen gaat doen’. Beiden zijn vakbekwaam onderschept door Cees van Hoore (allerijl met bus 2 naar Noord afgereisd). Ook wordt in het artikel Tom van de Broeke aangehaald, die ‘in de pen is geklommen’: ‘Het geeft mij de indruk dat de miezerigste doodlopende steeg in het centrum hoger wordt gewaardeerd dan om het even welke bekende straat in Noord.

                                                                   ****

Na de pyromanie van het HD is het (aan wie anders?) aan het RaDa om de brand te blussen. Met een even briljant als ruimhartig voorstel, dat recht doet aan de reputatie en het grootse oeuvre van Mulisch en bovendien de Noord-Zuid tegenstellingen overbrugt.

We trekken de Westelijke Randweg en de Delftlaan samen!!!!

De Harry Mulischsnelweg loopt dan in de lengterichting langs heel Haarlem, dus geen enkele wijk hoeft zich tekortgedaan te voelen. En de perifere ligging van de weg doet tevens recht aan de ambivalente, afzijdige houding van Haarlems doodste ereburger tot zijn geboortestad. Als hij hier was, wilde hij altijd zo snel mogelijk weer weg.

Overigens pleit de RaDa-reda er voor dat levende schrijvers zich voortaan pre-postuum met de straatnamencommissie verstaan over de wijze waarop zij geëerd willen en kunnen worden: “Lodewijk, jij wil een straat, heb je laten doorschemeren. Het centrum lijkt me er helaas niet in te zitten voor jou – tenzij je op de valreep nog met een héél groot magnum opus op de proppen komt – en in Noord wil je niet, begrijp ik. Zullen we proberen om de Laan van Oostenrijk om te dopen in de Laan van Wiener? Wat dacht je ervan? Ik geef toe, het is in Schalkwijk, maar je komt wel lekker dicht bij Thomése, want de Laan van Berlijn wordt straks de Laan van Vladiwostok! Denk er eens rustig over.”

Alles in goed overleg, zo zou dat moeten gaan. Want al die Haarlemse schrijvers die zich volgens hun collega’s voortdurend omdraaien in hun graf, dat geeft geen pas.

P.S. In de berm kunnen dan de windzakken komen met de tekst ‘Hier waait de geest van H.M.’

8 reacties op “Mulisch leeft”

  1. Wat een onmensen, die Haarlemmers. In 020 wordt het Leidseplein omgedoopt tot HM plein en Americain wordt het Harry (voluit) Mulisch (voluit) hotel.

  2. Ik ga mee met Thomése’s messcherpe uitspraak, ook al is het beledigend voor de bewoners van Noord (of was het nu ‘juist omdat’?). Al die lui die het zogenaamde provincialisme van Haarlem hekelen…! Ik vind Marius’ idee van een Mullus Snel Weg uitstekend.

    Ook zo’n geval: Was het niet de journalist W.L. (‘Boebie’) Brugsma (vriend van H.M.) die ooit heeft gezegd: “Ik heb 25 jaar in Haarlem gewoond, met een welkome afwisseling van 3 jaar in het concentratiekamp Dachau.”?

  3. Een steeg, een straat – waarom niet 1 van de elementen naar Mulisch genoemd? Het Spaarne herdopen tot Het Mulisch. De Mooie Nel, (wie weet immers nog wie Nel was?)herdopen tot De Mulisch.

  4. Waarom niet een standbeeld en een straatnaam in Adam? Daar voelde hij zich het meest prettig. Waarom zo nodig in Haarlem? Omdat hij Ereburger is? Wat is nu exact de reden? Wat zou zijn reactie zijn geweest, als we hem dat voor zijn dood gevraagd zouden hebben?

  5. Die twee frivole kledingzaken in het centrum zijn niet al naar hem vernoemd (H&M)??

    Anders vernoemen we de Hoogwaardig Openbaar Vervoerslijn door/langs Noord naar de schrijver, daar zit genoeg haat/liefde in lijkt me. Voluit: het Harry Mulisch Tracé. In het dagelijks spraakgebruik neem je ‘de Harry’ naar het station, op weg naar Amsterdam…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *