Gedempt Velserend

Als ik er niet twee weken geleden al een stukje aan had gewijd, zou het een leuke prijsvraag zijn geweest. Waar is dit?

Velserend

De firma Schadenberg heeft driftig gebulldozerd en ziehier het resultaat: Gedempt Velserend. De boeien zijn afgevoerd, de eendjes staan droog, de herten zoeken vergeefs hun drinkbak. Zand erover!

BMG Vastgoed heeft het terrein gekocht van de failliete projectontwikkelaar Bokx, lees ik in de IJmuider Courant. BMG is ook de eigenaar van de naburige Sauna Ridderrode. Ik weet niet wat ze met het terrein voor hebben (een inf0-bord ontbreekt), dus mocht iemand me wijzer kunnen maken…?

Ik zocht op het Grote Boze Wereldwijde Web naar een plaatje van Natuurbad Velserend in de oude glorie, maar dat valt nog niet mee. This will have to do.

velserend

9 gedachten over “Gedempt Velserend

 • 18/04/2013 om 22:03
  Permalink

  Velserend is een stukje geschiedenis van mijn jeugdjaren….hoe zonde, want het was een natuurbad. Een ander stukje Haarlem/Omstreken…..

 • 19/04/2013 om 12:21
  Permalink

  Onze schoolreisjes gingen meestal naar Velserend. We liepen vanaf school in de Velserstraat via Bloemendaal naar Santpoort en zongen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, zo gaat ie goed, zo gaat ie beter… In onze tasjes boterhammen, zeskantjes Sunkist en rolletjes Bis. Het waren heerlijke zomerse dagen, de vele algen in het bad deerden ons niet. Jammer, ik heb er ook geen foto’s van.

 • 20/04/2013 om 19:36
  Permalink

  Het was theater van buldozers grijparmen en vrachtauto’s. Knappe regie. Mooie achtergrond.
  Het ziet er nu beter uit dan het was. Maar wat wordt het. In elk geval houden de nieuwe hekken mensen en zelfs herten goed tegen en ik vrees dat de ruimtelijke kwaliteit uiteindelijk achteruit gaat als de klimop opgeklommen is. De hekken zijn nl. zeker 2 meter hoog! Je zou bijna denken dat er iets achter de hekken gaat gebeuren dat beslist niet zichtbaar mag zijn? Wat zou dat zijn? Wat zou het worden? Zou de sauna uitbreiden? Naaktstrand erbij? Volgens het bestemmingsplan (gemeente Velsen) mag er flink worden gebouwd (alleen woonbestemming) — drie lagen als ik het wel heb. Maar wie wil er nu achter zulke zware hekken wonen?

 • 20/04/2013 om 20:57
  Permalink

  @Richard: Ja, de energie waarmee ze bezig zijn, lijkt op grootse plannen te wijzen. Ik word steeds nieuwsgieriger.

 • 26/11/2015 om 18:50
  Permalink

  wij woonden toen in Haarlem. In de jaren 50 – 60.
  Gingen wij heel vaak naar Velserend altijd met de fiets.
  Het was altijd een feest, als ik de foto’s zie en mijn ogen dicht doet. zie ik nog alles voor me.

 • 04/02/2018 om 19:53
  Permalink

  O wat erg. Velserend gedempt. Zwembad van mijn hele jeugd.
  Juffrouw Rina aan de kassa.
  En wij altijd roepen: Abonnement!
  En nu?
  Dure huizen? vakantiebungalows op die prachtplek?
  Grrrr.

 • 08/02/2018 om 13:30
  Permalink

  Merkwaardig; oorspronkelijke berichtje nooit gelezen (uit 2013!), maar door de verlate reactie van Marja, zie ik wat er op 19 april 2013 bij Gonda opkwam: onder andere de herinnering aan “zeskantjes Sunkist”..
  Dan volgt er bij mij dus ook weer even een ‘blast from the past’; ik herinner me die pakjes Sunkist ook. Maar zeskantjes? Het waren pyramidetjes met een grondvlak en drie zijden. Met een wetenschappelijke term: tetraeders.

  Maar even goed bedankt, Gonda. Ik heb ook louter goede herinneringen aan de momenten waarop er een rietje in zo’n pakje werd gedrukt..

 • 29/04/2018 om 01:55
  Permalink

  Van jongs af aan iedere zomer heerlijk gespeeld en gezwommen in Velserend, favoriet was het luchtkussen en natuurlijk de kabelbaan over het diepe bad.

 • 17/01/2019 om 18:29
  Permalink

  ook mijn jaren lagen daar heb er gecampeert en na rina aan de kassa deed mn moeder t tini van rooy en mn pa piet van rooy in de keuken in de kantine hoe mooi was t en nu ben ik 61 allemaal herinneringen
  ik was t meisje van de ijskar
  doet pijn alles weg liefs van mij vergeet t nooit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *