Ga naar de inhoud

Spanningsboog

De tas wordt leger, steeds meer mailtjes mag ik ongelezen dielieten en vanochtend bleek ik ineens geen vergaderingen te hebben. Een soort prepensioen.

Dan loop je toch anders door de stad. De nek – losser – staat het hoofd meer opwaartse vrijheid toe. Richting wolken, gevels en boomkruinen. Van een beetje Schotersingelporno ben ik nooit vies geweest – zullen we daar maar mee beginnen dan?

.

goedemorge2

.

Op weg naar de rijwielhersteller liep ik door de Duvenvoordestraat en lette op de verschillende muurankers en het metselwerk boven de voordeuren, ondertussen zoekend naar het woord voor zulke bogen.

.

boog2

.

boog3

.

boog5

.

boog6

.

Mmmwah… ontlastingsbogen? Dat viel een beetje tegen (qua associaties en mogelijke woordgrappen – de ontlastingsboog moet altijd gespannen zijn?). De ochtend werd er gelukkig niet minder mooi van.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook.

8 reacties op “Spanningsboog”

  1. Tja, pensioen een hele ontlasting, gelukkig heb je de tijd om door de stad te togen en je er over te verbazen.

  2. Voorproefje van de vrijheid, fijn dat die goed smaakt! Wat ik me goed kan voorstellen na al die jaren in dat zware beroep.

  3. De 1e 3 bogen zijn rondbogen, de laatste is een segmentboog. (Een strek is recht). Dat wist ik natuurlijk niet zelf, maar ik vroeg ‘t even aan de gepensioneerde metselaar die naast me zit.????

  4. @Cecilia: dat van die strek klopt: die is recht. Wordt in de volksmond ook wel ‘hanekam’ genoemd.
    Maar wat betreft de segmentboog slaat die gepensioneerde van je de plank weer mis.
    De eerste drie getoonde bogen zijn namelijk segmentbogen. Ze beschrijven een deel van één en dezelfde cirkel. De laatste, daarentegen, is een zogenaamde korfboog. Deze is uit verschillende cirkelsegmenten opgebouwd. De door jou genoemde rondboog is een boog die een volledige halve cirkel beschrijft.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Segmentboog
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Korfboog
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Rondboog

  5. @Cecelia: vertrouw niet op gepensioneerde metselaars, maar schaf een oude druk van Jellema deel 1 t/m 3 aan.
    Dat van die strek klopt. Zo’n ding heet in de volksmond ook wel een hanekam.
    Maar de bogen die door jou rondbogen worden genoemd, zijn in werkelijkheid segmentbogen. Ze zijn deel van één en dezelfde cirkel. De laatste boog die Marius laat zien is een korfboog. Een boog opgebouwd uit meerdere cirkeldelen, van verschillende cirkels. Een rondboog is een boog die een volledig halve cirkel beschrijft.

  6. Marius (RaDa-reda)

    Samen komen we er wel uit… Voor mij erg leerzame reacties, waarvoor dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *