Ga naar de inhoud

Everybody Happy?

Op 21 april verscheen het rapport 21Minuten.nl, gebaseerd op een internet-enquête onder maar liefst 150.000 Nederlanders. Als we die 150.000 mogen geloven zijn we momenteel overwegend gelukkig met ons land, maar volgens het resumé dat hier voor mij ligt, is het ‘verontrustend’ dat 86% van de bevolking zich zorgen maakt over de toekomst.

‘Dat zijn 14 miljoen mensen’, staat er tobberig. Zelf zou ik me eerder zorgen maken als uit de cijfers bleek dat niemand zich zorgen maakte en dat iedereen er maar een eind op los pierewaaide.

Opmerkelijk zijn de regionale verschillen in de mate van geluk: zo staan de Zeeuwen bijna bovenaan als het gaat om hun eigen leefomgeving, maar vanaf hun prachtige eilanden bezien zij de ontwikkelingen elders in het land met een misprijzende frons. Alleen Limburgers zien het nog donkerder in.

Noord-Holland staat ook niet bepaald bij de lachebekjes: in de middenmoot qua tevredenheid met Nederland als geheel, maar met slechts 69% tevredenen over de eigen leefomgeving stevig in de degradatiezone. Oei!

Enigszins overbodig wordt vermeld dat de verschillen op postcodeniveau nog groter zijn. Haarlem wordt noch genoemd bij de gelukkigste steden (dat zijn Delft en Zwolle) noch bij de ongelukkigste (Kerkrade, Lelystad). Ik achtte het daarom mijn taak bij wijze van speciale service onderstaande mini-enquête te houden.

Het meisje links van mij op het terras van Het Wapen van Bloemendaal koesterde zich behaaglijk in de zonnewarmte, maar reageerde vriendelijk afwijzend toen ik het kloeke 21Minuten.nl vragendossier en het bijbehorende enquêteurspotlood tevoorschijn haalde.

Van rechts kwam ongevraagd deze bijdrage: “Ach meneer, zeg nou zelf, het is toch één grote teringbende in dit land? Van mijn kan die zeespiegel niet snel genoeg gaan stijgen en ik hoop dat die tyfuslijers in Den Haag dan allemaal als eerste tot hun kruin onder water staan. Weet u wat een gewoon mens vandaag de dag moet neertellen voor zijn visaktetje?…”

Na afloop van zijn monoloog lachte hij voldaan en bestelde nog een jonkie. Zoveel was duidelijk, voor gediplomeerde kankerpitten is dit het ideale land om in te wonen.

Zelf was ik ook prima in mijn hum, dus voor het onderhavige postcodegebied houd ik het op een voorlopig tevredenheidspercentage van 100%.

 

3 reacties op “Everybody Happy?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *