Ga naar de inhoud

UFO-loos geplan

Van een afstand lijkt het of er een zilverkleurige UFO is gestrand in de bouwput aan de Houtmankade – en niet zo’n kleintje ook.

Navraag leert dat het hier gaat om een nieuwe vestiging van de Minister van der Leeuwschool, een school voor speciaal onderwijs. De oude locatie was afgebrand. Enig ge-Google brengt me op de site van het verantwoordelijke architectenbureau, waar ik lees dat de visie van de directie en het team het uitgangspunt van het ontwerp vormde: Rondom het hart (van het gebouw) zitten de hulpverleners en speciale onderwijskrachten. Een ronde kussenvorm overkoepelt de lokalen met een gebaar van geborgenheid.

Een gebaar van geborgenheid… Dat ik daar uit mezelf niet op kwam!

Vind ik de UFO mooi? Nee. Vind ik ‘m lelijk? Ach… Ik kan me het onschuldige plezier van de ontwerpers wel voorstellen. Maar het was mij liever geweest als dat gebouw ergens anders was geland. Want door het juist op deze plek neer te zetten wordt weer een flintertje afgeknibbeld van de ademruimte die iedere stad zo hard nodig heeft.

Voor de planoloog achter zijn tekentafel gaat het slechts om een oppervlak zo groot als twee tennisbanen, maar voor de wandelaar die vanuit het centrum van Haarlem richting duinen loopt, betekent het dat het mooie, rustige gedeelte van zijn tocht voortaan pas aan de overkant van de Westelijke Randweg begint.

Het ergste is dat stukje bij beetje steeds méér van die open plekjes worden opgepeuzeld – en het gebeurt altijd met eerzame bedoelingen. Wie durft zich te keren tegen leniging van de woningnood, of een fris nieuw politiebureautje, of onderwijs aan kinderen met een leerhandicap? Ja, de NIMBY’s van de dichtstbijzijnde wijkraad, die sputteren vanzelfsprekend tegen en soms de Vereniging Haerlem.

Maar zulk verzet op de vierkante meter is eenvoudig te smoren. Het wordt derhalve hoog tijd voor een Partij voor het Onnut van het Algemeen, die eist dat een vast percentage van het stadsoppervlak ONBENUT blijft. Braak. Onbeheerd. Onbestemd. Zodat er her en der enclaves overblijven voor gezellige keuvelaars, dreutelaars en de zomaar wat snuffelaars.

Vanuit een oogpunt van geestelijke volksgezondheid valt er alles voor te zeggen. Leve de ONTNUTTING!

Voor een foto van het gebouw: www.haarlem.nl/smartsite25471.htm

2 reacties op “UFO-loos geplan”

  1. Binnen valt het mee , hoewel ik de klimaatbeheersing eng vind. Waarschijnlijk zegt een gedetineerde in de Koepel dat ook. Mijn gymzaal staat iets verderop. Naar mijn smaak hebben ze teveel groen weggehaald en teveel tegels gelegd hoe je die ook kleurt. Een veilig potje voetbal of slagbal buiten zit er niet in. De school is een fusie van de Minister van der Leeuw en de Sleutel.

  2. amai is da echt of is da met den pc bewerkt??ik geloof in aliens maar is dit wel echt want het lijkt alsof dat dat met de pc is gedaan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *