Ga naar de inhoud

Petje(s) af!

Het Haarlems Dagblad van 4 mei meldt een doorbraak in het slepende conflict over landgoed Meer en Berg (het terrein van het voormalig Provinciaal Ziekenhuis in Santpoort). Er komt minder bebouwing dan de aanvankelijk geplande 275 tot 350 woningen, mits de provincie het landgoed terugkoopt voor 16 miljoen euro, na het ooit voor 33 miljoen te hebben verkocht. De bemiddelaar in het conflict, ir. C. Hakstege, stelt het zo: “Uiteindelijk draait het allemaal om de pecunia.”

PECUNIA…? PECUNIA?

Pecunia non olet , zeiden de oude Romeinen, geld stinkt niet, maar wat mijn neus hier opsnuift is de onmiskenbare geur van pedanterie en aanstellerij.

De bemiddelaar voert vervolgens aan dat de provincie die grond nooit als bouwgrond had mogen verkopen, aangezien dit niet strookte met het eigen bestemmingsplan. Volgens hem heeft deze de toetsende publiekrechtelijke verantwoordelijkheid ondergeschikt gemaakt aan de privaatrechtelijke positie ten einde een maximale verkoopopbrengst te krijgen.
Zo u wilt…

En dan bestaat Hakstege het in slechts zeven slecht gekozen woorden zowel het Ampzing Genootschap als het Genootschap Onze Taal tegen zich in het harnas te jagen:

“Die dubbele petten vormen nu de bottleneck.”

Voor wie het niet direct voor zich ziet:

De dubbele pet als bottleneck. Een mixed metaphor heet zoiets in het Engels. De Nederlandse term heb ik zo gauw niet paraat. Iemand van het Ampzing Genootschap misschien?

 

2 reacties op “Petje(s) af!”

  1. Zij die het Nederlands het best beheersen verdienen het meest (juristen) of het minst (dichters)

  2. Nou, Peter, je vrolijkt me wel weer op! De huisdichteres (zie de link) brengt eind mei een nieuwe bundel uit… Dus dat nieuwe bankstel kunnen we wel vergeten, als ik je goed begrijp?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *