Ga naar de inhoud

Accu’s en kazuifels

Aan de Draaiweg in Utrecht ken ik een fijne accuwinkel – en dat is ook precies wat het is: accu’s in de etalage, de wanden tot aan het plafond aan het oog onttrokken door opgestapelde accu’s en op de uitstaltafels bijzondere exemplaren: antieke accu’s, Albanese accu’s, accu’s in lastige maten.

Niet dat ik die winkel ooit binnen zou gaan – ik heb geen rijbewijs en als ik het had zou ik de auto bij het eerste ongezonde kuchje van de motor naar Carfit laten slepen in plaats van zelf onder de klep te duiken. Maar wat me zo aanspreekt aan die accuwinkel is de franjeloze doelmatigheid ervan: geen spoortje twijfel aan het eigen bestaansrecht.

Het tegenovergestelde mag van mij ook. Dan kom je uit bij een zaakje als Bondieuse in de Haarlemse Jansstraat. Tot voor kort (en de winkel zit al op die plek zolang ik me kan heugen) dacht ik dat het La Bondieuserie heette – een voorloper van de croissanteries, fromageries en flauwekulleries waarvan de binnenstad is vergeven. Ik heb het even voor u nagetrokken. ‘Bondieuse’ staat niet vermeld in mijn Larousse. ‘Bondieuserie’ bestaat wél, maar het woordenboek kent er een ongunstige betekenis aan toe: Une vieille femme qui a tombé dans la bondieuserie, dwz haar godsdienstbeleving richt zich vooral op de uiterlijkheden van het geloof.

Dat komt toch aardig in de buurt van de doelgroep hier in de Jansstraat. In de etalage hangen trossen opgepoetste rozenkransen, er is een goede sortering crucifixen en verder alles wat het hartje van een vroom mens begeert aan religieuze randapparatuur: wijwaterbakjes, iconen, aangevreten bidprentjes, kandelaars, afgedragen mishandschoentjes… Wie door het schemerduister naar binnen tuurt, ziet naast een kroonluchter een goudkleurige cherubijn zweven, trompet in de aanslag.

Mocht u ooit nog eens verlegen zitten om een botsplinter van Sint Canistula of een ander lastig leverbaar relikwie, ga dan eerst naar Bondieuse. Ik zou het bezoek wel zorgvuldig plannen, gezien deze mededeling op de winkeldeur:

Mogelijke openingstijden alleen op maandag, donderdag, zaterdag van ongeveer13.45 – 16.30 uur. Niet aanwezig dinsdag, woensdag, vrijdag.

Niet bepaald een aanjager van de Nederlandse economie, deze eigenaar, maar voor zijn veilles femmes spreekt zijn weinig dynamische stijl van ondernemerschap waarschijnlijk juist tot de verbeelding.

1 reactie op “Accu’s en kazuifels”

  1. Wel leuk dat u mijn winkeltje opvalt,u heeft daar een leuk stukje over geschreven.
    De winkel is pas 100 jaar in de familie,echter wij voeren daar sinds 18 jaar de accushop met zeer vele accu’s
    misschien schaft u ooit een windmolen of solar panelen aan,dan kunt u de energie die u teveel heeft opslaan in uw accu’s (niks stroom teruggeven)

    met vriendelijke groet,

    Vincent Verheul eigenaar accuhandel-utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *