Ga naar de inhoud

Pizza-oorlog escaleert

“De grote landelijke pizza-ketens New York Pizza, Domino’s en Al Capone zijn verwikkeld in een steeds grimmiger wordende prijzenslag. Ze rijden elkaar bijkans van de brommer in de strijd om de gunst van de consument.” (Haarlems Dagblad, maandag 9 mei)

Breaking News! – Breaking News! – Breaking News!

De Haarlemse pizza-oorlog gaat een nieuwe fase in nu de kleinere pizzabakkers zich niet langer afzijdig houden. “De grote pizzaketens zijn die agressori”, ratelt Giuseppe Montano van ‘Macchiavelli’. “Maar nu ineens iedereen doet mee. Als ik neutraal blijven, dat is mio funerale.”

Giuseppe zag zich gedwongen tot actie over te gaan toen concurrent en overbuurman Mario (bijgenaamd ‘Il Stiletto Dorato’) van Ristorante ‘Camorra’ mee begon te stunten met de grote jongens. Van de ene dag op de andere voerde hij de maximumsnelheid van zijn brommers op tot 140 km/uur en adverteerde hij met pizza’s tegen bodemprijzen.

Giuseppe sneert dat we dat laatste letterlijk moeten nemen. Veel meer dan de bodem krijg je niet: “Pizza Zero Zucchini, Pizza Funghi Fucci, Pizza Kalahari, Pizza Inflatoria, Pizza con Niente Speciale – je krijgt wat je bestelt, weinig dus, maar het kost mij mooi wel multi clienti. Die Hollandesi spreken niet meer die talen. Als ik zet Pezze di Merda op menu voor maar €3,45, dan komen die als vliegen op de stront.”

Giuseppe kon de onverhoedse en laffe provocatie van Mario niet over zijn kant laten gaan; hij zoekt het echter meer in verbreding van het aanbod dan in prijsverlaging. De dikke doubledecker pizza uit Chicago heeft een prominente plaats in de etalage en de Otto Stagione maakt eveneens furore. Ook aan de kleine beurs is gedacht; voor €1,23 heb je al een leuk zelfbouwpakketje: een zakje bloem, gist en een kopje water uit de Arno.

De 109-jarige Alessandro Rosato ziet de escalatie van de pizza-oorlog met lede ogen aan. Alessandro, veteraan van de Toscaanse tomatenoorlog en de Appenijnse olijfolie-oorlog, vraagt zich af waar dit zal eindigen. “Die maken elkaar kapot. Allemaal kapot, ik zeg u! Straks mogen die clienti betalen met die oude lires van papier – lekker voordelig! – of die ristoranti strooien die pizze gratis uit een elicottero boven die stad!”

Ik probeer hem te sussen. Uit helikopters? Zo’n vaart zal het heus niet lopen hier in het bedaagde Haarlem.

AU! Ik word vol op mijn kruin getroffen door een slap rond voorwerp met een doorsnee van 32 centimeter. Het is een pizza Cami Caso… Medium.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *