Ga naar de inhoud

Schroeven zonder liefde

Eigenlijk wilde ik op deze plek nooit over onderwijs schrijven. Maar ja, dan drukt Grote Broer het Haarlems Dagblad de toespraak af die Lodewijk Wiener (schrijver, Haarlemmer en 30 jaar leraar Engels) onlangs hield bij een debat over het tweetalig onderwijs. Wiener was er tegen (hij noemt het terecht ‘een commerciële exercitie’) en fulmineerde en passant tegen de Tweede Fase (meer dan terecht).

Ik was het in alles met hem eens en toch… Er zat me iets dwars, iets kleins, zoiets als een ontstoken nagelriempje dat steeds kans ziet ergens aan te blijven haken. Ik schreef er een stukje over voor dit weblog, dat jullie volgens planning vanochtend om half elf hadden moeten krijgen. Voordat ik het zou opsturen, liet ik het nog even zien aan de Keurmeesteres .

Fronsje. Ingewikkelder frons. Ongelukkige piepgeluidjes en toen: “Wat wíl je hier nou mee? Hier maak je toch niemand blij mee? Dit leeft niet! Hier laat je alleen jezelf mee kennen. Ben je jaloers op die man of zo?”

 

Een uur later (lang genoeg om tegen te sputteren, te mokken, drie alinea’s te schrappen en twee nieuwe te schrijven) leverde ik (onderwijscolumnist, Haarlemmer en 26 jaar leraar Engels) versie twee in. “Nee. Het uitgangspunt klopt nog steeds niet. Er zit geen líefde in”, sprak de Hoedster van de Zuiverheid mijner Motieven. “Laten we eerst die kast nou maar in elkaar zetten.”

Zesenzeventig schroefjes later stond die kast stevig genoeg (we hielden vijf schroefjes over en het achterpaneel was achterstevoren gemonteerd) en moest ik het toegeven. Alleen de laatste zin van dat zure stukje deugde. Hier komt ie:

‘Lees ‘Nestor’. Daarin vertelt Wiener met schroeiende eerlijkheid hoe de onderwijsvernieuwing leraren van zijn generatie en zijn kaliber heeft gemangeld.’

4 reacties op “Schroeven zonder liefde”

 1. Toon van der Ven (Tony)

  Hallo Marius,
  Waar haal je de energie vandaan, jongen. Een blog bijhouden – dat is dus bijna ellukku dag? Nou het voordeel van die van jou is dat ik alles heb kunnen lezen; dat zal over een paar weken wel tegenvallen. Wat ook tegenviel is dat ik in het van jou blog nageaapte Haarlems Dagblad niet het artikel van Wieger kon vinden. Wel ander lokaal interessant nieuws maar ‘bij de kapper’ bleef dan ineens weer akelig leeg en wit. Misschien omdat ik zaterdag net zelf bij kapper geweest ben – je moet zoiets niet overdrijven.

  Ik vond je verslag van de Russisch-Nederlandse avond tot nu toe het hoogtepunt. Wellicht ga ik ook het geknijp en gegrom op die cd nog eens aanhoren.

  Intussen heeft je spam op de talendocentengroep dus al gewerkt, zie je wel. Ik zal me regelmatig persoonlijk op de hoogte houden van het woelige leven in Haarlem, dus je bent gewaarschuwd. Leef rein en regelmatig en vertrouw op Intelligent Design – dat doet de minister ook, al doet ze zelf niet altijd even intelligent.

  Groet, T.

 2. Hoi Marius,

  Met veel plezier heb ik het Raarlemsdagblad gelezen. Op deze manier ziet ik graag een uur aan het scherm gekluisterd. Proficiat met deze uitgave, maar hoe lang ga je dit volhouden?
  Fragmenten uit Nestor gebruik ik graag te pas en te onpas. Daarom had ik ook graag zijn artikel gelezen, maar ik kon het niet vinden. Wanneer verschijnt jouw (zelf) gecensureerde antwoord? ik ben benieuwd.

  Groet, Tineke

 3. misschien kunnen ze mijn voetbalclub ook in het raarlemsdagblad zetten! 8) neem eens een kijkje op mijn weblog

 4. Ja, Toon, dat stuk van Wiener stond niet in de digitale versie van het HD. Maar hij was tegen alles wat de laatste 20 jaar veranderd was, dus je kunt de inhoud wel raden.

  En Tineke, mijn ‘zure’ antwoord was echt niets om benieuwd naar te zijn. Leuk dat jullie meelezen trouwens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *