Ga naar de inhoud

Massale deelname

Als ik een matig getalenteerde TV-regisseur was geweest, die nog vóór 1 juni snel even een politie-serietje moest afraffelen, had ik mijn verhaal gemakzuchtig gesitueerd in IJmuiden: dat stadje heeft net het juiste soort lelijkheid en rommeligheid voor een Krimi, en volop locaties die zich gewillig lenen voor donkere praktijken en het dumpen van contrabande en stoffelijke overschotten.

De pier natuurlijk, bij voorkeur tijdens een stormnacht; bunkers, de sluizen, verlaten loodsen in het havengebied, en na een korte oversteek met de pont het industrieterrein van Corus met mediagenieke bassins vloeibaar staal en monsterlijk graaiende en slurpende machines, die niets liever lijken te willen dan een menselijke prooi. ‘Gefundenes Fressen’ voor de scenarioschrijver.

Nu een andere setting – schokkender, lelijker. Ook in IJmuiden, op 29 mei. Alleen een uitzonderlijk getalenteerde filmmaker had hem misschien kunnen bedenken: een feest ter gelegenheid van de nieuwe CD van een volkszanger. Honderd gasten bijeen in een strandpaviljoen. Dan een massale vechtpartij. De politie arriveert. Er ligt een man op de grond.

A corpse must shock, like a dog’s mess on a carpet‘, schrijft W.H. Auden ergens.

Dat ging over het schrijven van detectiveverhalen, maar wat in IJmuiden gebeurde was werkelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *