Ga naar de inhoud

Blijf zitten waar je zit!

De Grote Broer berichtte vanochtend over het ongenoegen bij Haarlems gedetineerden.

Nee, dit zijn weer anderen. Dit is Strangeways Prison in Manchester, waar een grimmige gevangenisoproer in 1990 uitliep op een beleg dat 25 dagen duurde en de aanzet gaf tot een versoepeling van het regime in Britse gevangenissen.

In de Koepel werd gisteren ‘gestaakt’, omdat de recreatieve activiteiten (43 uur per week!) voortaan slechts overdag worden aangeboden, in plaats van ook ‘s avonds. De actie maakte deel uit van landelijke protesten en ‘ZE’ was van tevoren ‘gecommuniceerd’ met de leiding van de Penentiaire (sic) Inrichting Midden-Holland,’ schrijft John Oomkes in het HD.

Dat ‘ZE’ zegt al genoeg. Een zij-ige actie: alles ging in goed overleg met de Gedeco (Gedetineerden Commissie) en er viel volgens directeur Chris de Jong ‘geen onvertogen woord’ (kom daar bij een schoolreisje van groep zes eens om). De jongens kregen zelfs een complimentje van de leiding, want na hun ‘vreedzame zitactie’ tijdens het luchten ging iedereen zonder problemen weer naar binnen – dus zonder te dreigen met een gewelddadige zit-actie.

Tja, zo gaat dat in de polderbajes en morgen gaan ze waarschijnlijk samen evalueren onder het genot van een kopje koffie en een krakeling.

Normaliter zou het nu tijd zijn om uit te halen naar dit land, waar de zware jongens met een natte vinger te lijmen zijn en na een korte aanpassingsperiode moeiteloos meesoppen in de softe vaderlandse vergadercultuur – ware het niet dat ik in mijn zaalvoetbaltijd een keer aan sociaal werk deed door met het roemruchte Aurora een vriendschappelijk wedstrijdje te spelen tegen een gevangenenteam. Vriendschappelijk, inderdaad, maar The Jailbirds (of hoe ze ook heetten) schopten naar alles wat bewoog en hadden weinig oog voor het raffinement van mijn Rensenbrink-achtige schijnbewegingen. RAM! BAF! DOINK! AU!

Dat was hun avondrecreatie, begrijp ik achteraf, het molesteren van onschuldige linksbuitens. Maar wat ik me van die avond in de Koepel vooral herinner, zijn de holle geluiden. De echoënde commando’s van bewakers, hard dichtslaande deuren, ratelende karretjes met wasgoed of afval.

Het is daar naar, Raarlemmers. Laat je niks wijsmaken over luxe hotels en blijf op (of keer gezwind terug naar) het rechte pad.

2 reacties op “Blijf zitten waar je zit!”

  1. Het uitzicht is er geloof ik ook niet denderend. Die koepel zou van glas moeten zijn. Maar er zijn dus geen gewonden gevallen bij het zitten, begrijp ik. Gelukkig. 🙂
    Nu heb ik wel trek gekregen in krakelingen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *