Ga naar de inhoud

De smaak van water

Lekker drie dagen gewandeld in Limburg. En lekker leidingwater dat ze er hadden! Puur bronwater gefilterd door zuivere mergel en dat proef je!

Kom daar in Haarlem eens om. Wij hebben hier het slechtste water van Nederland, volgens de Consumentenbond, en het duurste op de koop toe. Slechter dan het vergelijkbare product in Brakkedijke, Pernis of de Alblasserwaard. Het is aan de zoute kant en volgens leverancier PWN komt dat doordat het gewonnen wordt uit verontreinigd oppervlaktewater uit het IJsselmeer.

Het IJsselmeer? Dat is even slikken. Ik wist niet beter of het kwam uit de frisse duinen hier om de hoek. Maar nu blijken we hetzelfde zilte bocht te drinken als de Zaanstreek (of het nog tegen de dorst helpt is maar de vraag).

En het IJsselmeer? Het IJsselmeer? Wat stond er zaterdag ook weer in de Telegraaf? Er heerst een mysterieuze palingziekte in het IJsselmeer. De bevoegde instanties hebben het twee maanden stil gehouden, maar er worden palingen gevangen met rode koppen met witte stippen erop. En af en toe “waaien” er veel dode palingen met palingmazelen de fuiken in.

Ik doe mijn eigen consumententest en neem een teugje van het ooit zo verkwikkende, trots fonkelende, rehydraterende Haarlemmer leidingwater. Mmwwwah…. Eerst merk ik niets bijzonders, maar dan, in de afdronk, bespeur ik heel in de verte een nieuwe smaaksensatie. Onprettig. “It’s a bit fishy“, zeggen de Engelsen dan.

Als ik morgen opsta met een rood hoofd met witte stippen weet ik hoe het komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *