Ga naar de inhoud

Alle ballen verzamelen?

Ik maak me ernstig zorgen over het culturele klimaat hier ter stede. De Toneelschuur overweegt een bedelronde en ook andere vooraanstaande podia staan rood.

En dan was er maandag die verdrietige recensie in de Grote Broer van het jubileumconcert van het Hollands Vocaal Ensemble, dat slechts veertig man publiek naar de Nieuwe Kerk wist te trekken met Spem in Alium, een betoverend, veertigstemmig koorwerk van Thomas Tallis. Dat is één toehoorder per stem, leert een snelle rekensom.

Te weinig applaus daar in de Nieuwe Kerk en in alle gewesten eromheen feestgedruis, lachsalvo’s, jubelkreten en vreugdegehups.

Op de Grote Markt daverde en schetterde de ‘Mars der Muzikanten’ – een concours voor hafabramuziek (voor de leek, hafabra staat voor harmonie, fanfare en brassband) en de onvermoeibare Reportagepagina van het HD verslaat niet minder dan drie andere vrolijke evenementen. Vanzelfsprekend de openstelling van het Circuit van Zandvoort voor fietsen (waaronder een party-bike, een driewieler met een barbecue op de bagagedrager en een kratje pils onder het zadel) en in Park Velserbeek de Scottish Highland Games, een initiatief van de Rotary Club: boomstammen werpen en haggis eten voor het goede doel. En niet te vergeten in Spaarnwoude het Wereldkampioenschap PAINTBALL.

De Verzamelde Kritische Raarlemmers: “Moeten we het dáár nou écht over hebben, Marius?”

Niet mekkeren, jongens, even geduld, dit dient een hoger doel.

 

Paintball dus. Honderdzestien teams uit negentien landen deden mee. Er wordt gespeeld op een veldje met 35 plastic bunkers. Gekleed in outfits van zo’n €2000 schieten de strijders verfbollen op elkaar met een soort machinegeweren. Gaaf! Adrenaline! Eén speler vuurt per wedstrijdje van vijf minuten zo’n duizend paintballs af.

De VKH: ” Wabblief?”

Ja, beste Raarlemmers, jullie horen het goed. Tweehonderd ballen per minuut, meer dan drie per seconde. In dat hele toernooi werden acht miljoen paintballs afgevuurd. Gevuld met milieuvriendelijke gelatine, dat wel, maar toch… Je zal maar in de schoonmaakploeg zitten. Acht miljoen! Als ze op ieder balletje één cent toeslag heffen, is de opbrengst € 80.000.

Kan de Stichting Stadsschouwburg en Concertgebouw Haarlem niet een paar van die toernooitjes organiseren? En voor de Toneelschuur zie ook perspectieven. Een gesponsorde eigen productie rond een paintballteam, in de open lucht gespeeld in de buurt van het Appelaarcomplex, zo mogelijk met publieksparticipatie… Dat moet toch een eitje zijn voor een beetje regisseur?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *