Ga naar de inhoud

Bartoli of Castafiore?

Gombrowicz schrijft ergens in zijn dagboek – of misschien was het niet in zijn dagboek of was het niet eens Gombrowicz, maar wáár is het in elk geval wel – dat muziek het meest ontroert als hij in flarden tot je komt via een open deur of raam.

Bij mij in de straat studeert iemand (m/v) saxofoon. Op zich al een van de minder melodieuze instrumenten, maar op dat adres stribbelen de noten extra tegen als ze naar buiten worden geperst. Soms stokt de muziek helemaal, om dan met hoorbare tegenzin weer op gang te komen. Mooi is het dus nog niet, maar voor mij als regelmatige voorbijganger heeft het iets geruststellends, iets negentiende-eeuws, die geduldige toewijding van zo’n anonieme leerling. Self-improvement.

Maar eigenlijk wou ik het hebben over mijn operazangeres.

castafiore

Die woont hier ergens schuin tegenover en zingt (onzichtbaar voor mij) bij het open raam. Het programma deze week: ‘s ochtends toonladders, ‘s middags belcanto en ‘s avonds de waanzinscène uit Lucia di Lammermoor.

Nee, grapje. Maar ze staat wel vaak te galmen dat het een aard heeft wanneer ik de vuilniszakken buitenzet of mijn fietsband oppomp, en dan treuzel ik opzettelijk eventjes. Ik weet niet of haar hoge C de toets der kritiek kan doorstaan, maar ik zou haar zeker missen als ze naar Milaan of Bayreuth verhuisde.

Wie het is en hoe ze eruitziet, kan ik slechts raden. Er wonen diverse dames in die huizen die in aanmerking komen. Eigenlijk blijf ik liever in het onzekere, want iets van de magie zou verloren gaan als ik de stem van de onzichtbare zangeres meteen kon koppelen aan een van de efficiënte moeders die ik op de stoep hun kinderen hoor commanderen – luidkeels, maar zonder een spoortje vibrato.

8 reacties op “Bartoli of Castafiore?”

  1. En aardig van je dat je mijn gekerm op fluit, chrotta, gitaar, enz overslaat. Zo moet er trouwens ook nog een harpiste in de straat zijn, en koorleden, en iemand met pianoles.

  2. En dan vergeet je nog die vrouw die met haar stem perfect een zingende zaag imiteert!

  3. Gewoon even googlelenknippeplakke… die leuke stukjes kosten me meer inspanning!

  4. Uit Kuifje dan. In Suske en Wiske zit alleen tante Sidonia (en Wiske dan), maar die kan niet zingen, alleen maar zeuren…

    Wie weet is die sopraan bij jou in de buurt wel een man (soort verkapte castraat)!

    Bedankt voor het mailtje. Leuk dat je een weblog hebt. Ik zal je linken. En heb je deze al gezien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *