Ga naar de inhoud

Puirammers en puinruimers

Wij Nederlanders zijn een gespleten volk: de carnivoren, die hun dagen vullen met intimidatiepraktijken, straat- en broodroof, zwartrijden & witwassen, haat zaaien & wildplassen, voordringen bij de kassa, en het gratuit op de ziel trappen van willekeurige vertegenwoordigers van het herbivore volksdeel: de rechtschapen burgers, ever-clean en immer nuchter, tut-tuttend en hoofdschuddend achter de vitrage.

Herbivoren scheiden afval – en goed en kwaad; in de voorraadkast bewaren zij graag waxinelichtjes of andere goedbedoelde symbolen van hun permanente betrokkenheid en kwetsbaarheid.

Als deze analyse klopt, is de tijd wellicht rijp voor Jaspers’ Definitieve Wet Ruimtelijke Herindeling, die de verwarrende hedendaagse werkelijkheid voor ons allemaal een stuk hanteerbaarder zou maken. Mijn revolutionaire, maar eenvoudig te verwezenlijken plan beoogt de huidige maatschappelijke tweedeling recht te doen door voor elk van deze groeperingen een afzonderlijk leefgebied te reserveren.

Teneinde de demografische omwentelingen zo beperkt mogelijk te houden, stel ik voor de Randstad – waar het leefklimaat algemeen als rauwer en mens-onvriendelijker wordt ervaren – toe te wijzen aan de roofdierachtigen: de maffiosi, de porno-koningen en drugsbaronnen, de marginalen en radicalen en al die vrije jongens en meisjes die geen boodschap hebben aan brommende politiecommissarissen en sociale controle.

Voor wie denkt in het wetteloze Wilde Westen niet te kunnen aarden, rest de provincie: zero-tolerance, niks gedoogzones en schemergebieden, niks ‘happy hours’… Wel veel verveeld, onkreukbaar blauw op straat, vanuit allerlei hoeken geobserveerd door de eigen nooit slapende beveiligingscamera’s. De enige verkrijgbare designerdrugs hier zijn Paracetamol en Rennies.

Deze sector wordt het onbetwiste domein van Museumjaarkaarthouders, de Vrienden van het Poldermodel, poëzieminnaars en leden van natuurbeschermingsorganisaties of een publieke omroep. Als voornaamste exportproducten gelden zoete broodjes, educatieve programma’s en T-shirtjes met moraliserende logo’s, terwijl ook het zelfreinigend geweten (een Nederlandse vinding) zich mag verheugen in een niet aflatende populariteit.

In het Tamme Oosten kun je kinderen nog veilig laten opgroeien en oma een uurtje op een bankje in een zonnig park parkeren zonder dat haar breiwerk wordt gejat.

Toegegeven, mijn sociologische categorieën zijn wat cru, maar zij dienen dan ook slechts om u vertrouwd te maken met de grote lijnen van mijn idee. In de praktijk is van enige dwang geen sprake en staat het een ieder vrij zich te vestigen in de habitat die het best past bij zijn mentaliteit.

Voor de modale Nederlander zal een kort zelf-onderzoekje volstaan om de knoop door te hakken. Met een beetje goede wil van iedereen kunnen we de separatie dan nog voor het jaar 2007 doorvoeren.

Op grond van recente waarnemingen schat ik dat de twee gebiedsdelen elkaar qua bevolkingsdichtheid weinig zullen ontlopen.

Let wel, nadat de migratie voltooid is, worden de grenzen hermetisch gesloten en verkeert men in beide Nederlanden uitsluitend nog in het weldadige en onconfronterende gezelschap van gelijkgestemden en geestverwanten.

Spijtoptanten worden niet erkend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *