Ga naar de inhoud

Burgerinitiatief

Sinds gisteren, 24 juni, kent ook Haarlem een ‘burgerinitiatief’, dankzij de inspanningen van Paul Marselje (D66) en Anita de Jong (Groen Links). BURGERS MET EEN PLAN, althans een plan dat door minstens honderd ‘initiatiefgerechtigden’ wordt gesteund, kunnen dat in stemming laten brengen bij de gemeenteraad.

‘Het burgerinitiatief is dus een extra instrument in de keten van participatie van burgers bij de besluitvorming in de stad’, lees ik in de Haarlemmer.

(Her en der in den lande veren Chomsky-fans verheugd op bij deze opeenhoping van bijvoeglijke bepalingen en construeren driftig boomdiagrammetjes, maar wíj laten ons niet van ons doel afleiden.)

Marselje: “Dit was de schakel die nog ontbrak, nu is de keten compleet.”

Waarna onze stad zal veranderen in een frictievrije, rancuneloze, door de rest van Nederland met afgunst bekeken enclave, waar initiatiefrijke burgers na het indienen van hun standaardformulier plaats nemen op de stoep voor hun woning om tevreden aan een meerschuimen pijpje te lurken – broedend op hun volgende initiatief.

In het bijzonder voor ons en de onzen opent dit feestelijke perspectieven, beste Raarlemmers.

Immers, voor zo’n petitietje van honderd draaien wij onze hand niet om, eensgezind en vastberaden als wij zijn tot de laatste m/v!

De instelling van de felbegeerde prozo’s komt hiermee plotsklaps wel erg dichterbij. En wat te denken van de zevendaagse werkweek en de verplichte vestiging van één raam-sopraan per straat? Wij hebben de clout, het ontbreekt ons aan zelfdiscipline noch elan. De aanhang zal onstuitbaar groeien, geestdrift zal aanzwellen tot de gewenste massahysterie, iedere oppositie blaast het RADA achteloos weg en nadat eerst de regio Haarlem stormenderhand is veroverd, word ik een vooraanstaande nationale demagoog en jullie, mijn trouwe adjuncten van het eerste uur, behang ik met blinkende insignes en ook voor lucratieve erebaantjes kunnen jullie bij nacht en ontij en ook tijdens kantooruren altijd bij mij terecht.

Nu eerst even naar de griffie, even een stapel van die standaardformulieren halen. Tot zo.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *