Ga naar de inhoud

Kant noch wiel

Het Haarlemse Ampzing Genootschap strijdt tegen vervuiling van het Nederlands door gemakzuchtig leen- en jatwerk bij buurtalen. De gevechtslinie loopt doorgaans parallel aan de toog van café Koops, maar afgelopen zondag hield het Genootschap een boek ten doop met de titel ‘Kant noch Wall’ (sic, dus humor) met bijdragen van verscheidene, vooral Haarlemse schrijvers, onder wie Mizee, Ferron en Wiener.

Het bevat ook een stuk van taalekster / taalvorser Ewoud Sanders over het woord ‘Haarlem’ in ons taalgebruik, zo lees ik in Grote Broer het Haarlems Dagblad. De krant bepluimt zichzelf en citeert uit Sanders’ stuk dit spreekwoord:

‘DIE MAAR IETS IS, VINDT MEN IN DE HAARLEMSCHE COURANT’

Dat mag zo wezen, maar je moet de verdienstelijken wel met een kaarsje zoeken tussen drommen mentale dreumesen en zwermen zelfpromotors. In strandtent Bloomingdale was een feest voor ‘funky en cheeky ladies’ (mocht het Ampzing Genootschap ooit middels een statuutwijziging besluiten dat voortaan alle middelen geoorloofd zijn, lijkt dát me een uitgelezen plek voor de eerste springstoflading) en in IJmuiden poetsten de Hells Angels hun blazoen en hun knalpijpen op bij de ‘show ‘n shine’, hun open dag, zeg maar. Aan beide non-evenementen wordt een kloek artikel gewijd.

Er staan nog meer motorduivels in het HD van vandaag (11 juli): Chris van Velzen (VVD / Panther uit 1949), Jan van Os (VVD / moderne Dragstar), Marjan Zoon (PvdA / Harley Millennium) en Marie-Therèse Meijs (Groen Links/ antieke Harley).

Zij vervulden tezamen een lang gekoesterde wens van scheidend PvdA-fractielid Rineke Mesman, die altijd al zo graag op een echte buddyseat had willen zitten en nooit de juiste biker vond. Deze schrijnende toestand duurde jaren. Dus namen goede collega’s haar mee op een ronkend toertochtje, achterop de blauwe(!) Harley van de vriend van Marian Zoon. En zo is het gekomen…

Arme HD-sterfotograaf Poppe de Boer, vers geridderd, vaak gelauwerd, die voor zoiets wordt besteld. Poppe, kom je even deze kant op? Niet je camera vergeten, hoor. Er staan hier zes politici met opgevoerde 750cc ego’s te smachten naar hun dosis flitslicht. Toe, Poppe! Kom gewoon even langs. Wij in de krant, doet Marie-Therèse van Groen Links een wheelie voor je… Deal?

2 reacties op “Kant noch wiel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *