Nurks in de Bavo

Soms kan je beter géén ‘connaisseur’ zijn. Ik noem maar een voorbeeld: er is (uit een héél oud kerstpakket??) een fles Oekraïense rosé gevonden ergens in huis en terwijl jij vrolijk een eind wegslobbert, zie je uit een ooghoek dat een ander lid van het gezelschap zijn huig bijna opkauwt van ergernis en afgrijzen. Geen twijfel aan: dat is de kenner.

Gisteren bezochten de huisdichteres en ik een orgelconcert in de Grote Kerk, waar de als ‘flamboyant’ aangekondigde Amerikaanse organist Stephen Tharp optrad. Lekker meegewiegd met de Buxtehude en pretknipoogjes uitgewisseld tijdens de 18 variations van Jean Guillou. Na een uur kwamen wij voldaan en verkwikt naar buiten. Bij Tremonti een ijsje met slagroom toe en we feliciteerden elkaar met een welbestede avond.

Zo niet voor Haarlems Dagblad recensent Kees Huges. Wat lees ik vanochtend?

SCHOOLS ORGELSPEL VAN OPGEHEMELDE THARP

Deze Huges heeft na het slotakkoord waarschijnlijk eerst een preekstoel vernield en toen een handje antidepressiva geslikt (zonder slagroom). In zijn malicieuze stukje trekt hij alle registers open om Tharp te beschadigen. Liefhebbers van vitriool moeten de krant zelf maar kopen. Hier alleen een voorproefje :

Jean Guillou schreef 18 Variations opus 3, bestaande uit een eindeloze reeks van notenbeweginkjes in een bed van roze klankkleurtjes. Op de gay-parade zou het een tophit kunnen zijn, hier in de Bavo wacht je lijdzaam tot het allemaal over is.

Tot overmaat van ramp leest die achterlijke Stephen Tharp het Haarlems Dagblad niet en dus bleef de organist onkundig van de gebruiksaanwijzing van Kees Huges:

Bekend is dat de klavieren van het Müllerorgel te kort zijn voor romantische orgelliteratuur – ik schreef er al vaker over. Deze handicap is te overwinnen door te hoge passages een octaaf lager te spelen. Maar dan moet je wel de registratie in voetmaten naar boven aanpassen zodat de melodielijn naadloos aansluit. Tharp doet dit niet zodat de melodie plotseling een octaaf lager klinkt. Dat mag een organist van zijn (vermeende) statuur niet overkomen.

Opdracht aan alle Raarlemmers: maak je een voorstelling van het uiterlijk van dit onaangename mens in de Grote St. Bavo en zoek er een passend plaatje bij. Onder de beste inzenders wordt een fles Oekraïense rosé verloot. Sluit naadloos aan bij een bakje roze nootjes!

5 gedachten over “Nurks in de Bavo

 • 21/07/2005 om 18:55
  Permalink

  Ik moest opeens aan dit Gummbah-plaatje denken. 😉

 • 21/07/2005 om 20:40
  Permalink

  De Oekraïense rosé gaat naar jou! Inzendtermijn gesloten.

 • 21/07/2005 om 21:46
  Permalink

  je kunt ervan vinden wat je wilt, maar Kees Huges weet – als voormalig stadsregistrant – wel waar hij het over heeft…

 • 21/07/2005 om 23:35
  Permalink

  Natuurlijk, het probleem is juist dát hij het zo goed weet en (wat niet hoeft) dat hij dat laat blijken op een manier die hem geen vrienden oplevert.

 • 24/07/2005 om 02:36
  Permalink

  Maarja, dat komt weer doordat iedereen zo dom is. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *