Ga naar de inhoud

Dertien Cocktails

Mega-memmen in rood badtextiel worden ons, argeloze voorbijgangers, ruw in het gezicht geprangd vanaf de vele stedelijke muppies. Een knipoog naar Baywatch, vermoed ik, want SLAM FM Summerbreak doet deze week strandtent Bloomingdale aan!

Iedereen is gewaarschuwd! Mijd de Noord-Hollandse kuststrook: een levenslange ip-ban wordt door mij hoogstpersoonlijk opgelegd aan alle Raarlemmers die daar worden gespot. Prille leeftijd, doofheid, noch een falend oriëntatievermogen worden aanvaard als excuus.

Bij wijze van vleesloos alternatief attendeer ik jullie op de bescheiden galnootjes die in vervlogen tijden werden aangewend om in combinatie met ijzervitriool inkt te vervaardigen. Inkt die met het verstrijken van de tijd het papier aantast, zodanig dat er gaatjes ontstaan (zie de neus en knie in de illustratie). Inktvraat heet dat, weet ik sinds kort. Niet erg als het om een muppie-moppie op een ordinaire affiche gaat, maar bij een tekening van Rembrandt ligt dat anders.

Om dit pernicieuze oxidatieproces tegen te gaan deed het Teylers Museum in samenwerking met andere instellingen jarenlang onderzoek, met veelbelovende resultaten. Dertien verschillende cocktails werden getest, waarvan Andoxol en Lidoxan de inktvraat het best bleken tegen te gaan.

Het Teylers heeft t/m 16 september een tentoonstelling over die speurtocht naar het geschiktste procédé, waar ik binnenkort zeker heen ga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *