Ga naar de inhoud

Raadsels en spiegels

‘Haarlem’ van Heather Neff wordt vandaag in Grote Broer het HD mild besproken door Paul Lips, maar zelfs na drie maanden als hoofdredacteur / stadscolumnist / chef kunst van het Raarlems Dagklad gaat mijn beroepsdeformatie nog niet zo ver dat ik me blind op zo’n roman stort uitsluitend vanwege de titel.

En de verhaallijn dan? Ex-alcoholist / gewezen saxofonist Abel Paulus Crofton komt over uit NY om hier ter stede te zoeken naar zijn ‘roots’. Mwwahhh… voor mij nog maar even geen Amerikaanse wortelzoekers en zielengrutters zo aan het begin van de vakantie. Ik heb denk ik iets stimulerenders voor jullie, beste Raarlemmers.

De titel, ‘De Verhalenbundel’ is de onhandigste sinds Henk Romijn Meijer een bloemlezing uit eigen werk ‘Tweede Druk’ noemde, maar het boek zelf vond ik overdonderend in zijn speelsheid, stilistische brille en intelligentie. Net uit bij Querido. Van Josien Laurier (1967)
                                                  (meer foto’s van Klaas Koppe hier)

Geen ‘herkenbaarheid’ voor talloos veel miljoenen of Hollands buurtsuper-realisme. Wel veel raadsels, schijnbewegingen en gezichtsbedrog. Ik heb het in twee avonden uitgelezen, vaak met een grijns van bewondering.

Het verhaal ‘De Schoonmaakster’ begint zo:

‘De schoonmaakster was een klein, mager meisje, dat buitengewoon omzichtig te werk ging, en dat was ook de bedoeling.
De oude Hendriks had haar op het hart gedrukt zijn kamers en sanitair schoon te maken, maar niets te verplaatsen. (‘Do not move anything. What you call chaos, to me is order.’)

Intrigerend, toch? Maar verderop in de collectie begint een ander verhaal, ‘Stof’, met precies dezelfde regels, om zich heel anders te ontwikkelen. Van die dingen.

Ik had nog nooit van deze schrijfster gehoord (ze vertellen mij nooit wat), maar zojuist bleek dat de huisdichteres Lauriers tweede roman ‘Het zal de liefde wel zijn’ al jaren op de prozaplank had staan. Jullie begrijpen, voorlopig laat ik me nog geen NIVEA-bestendige
beach lit aansmeren door al die zonnige zomerbijlagen en magazines.

1 reactie op “Raadsels en spiegels”

  1. Hoi Josien,

    Ik vroeg me of of jij toevallig familie van mij bent. Mijn fam. komt uit de omgeving van Gouda heb jij daar toevallig ook een familielink naartoe.

    Mvg

    Kees Laurier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *