Ga naar de inhoud

Mannentranen

Die mannen toch! Het blijft een merkwaardige soort.

Gisteren stond in de NRC een curieus verslag van het eerste Nederlandse optreden sinds 1977 (!) van de Britse rockgroep Van Der Graaf Generator. Jan Vollaard schrijft:

Volwassen mannen konden hun tranen nauwelijks bedwingen… (Vrouwen zaten er niet in de zaal, op het barmeisje na, RD) Oude stukken (…) lieten een siddering van nostalgie door de zaal gaan, zodanig dat deze ritmisch complexe en tekstueel ondoorgrondelijke rocksymfonieën door veel oude fans werden meegepreveld. Het ‘ssst’ was niet van de lucht wanneer iemand het waagde er doorheen te praten, want het concert voltrok zich in een sfeer van heiligheid en ontzag.

We hebben net de brede maatschappelijke discussie achter de rug over de grienende (en waarschijnlijk ook sidderende) agenten tijdens het proces van Mohammed Bee, maar het volgende lijkt me (waarom snappen jullie zo) een actuelere kwestie: zou het een erkende grond voor echtscheiding moeten zijn indien je er achter komt (via een verward barmeisje bijvoorbeeld) dat je man (goede klusser, stoer, betrouwbaar, vast inkomen, voor wie je na 25 jaar nog steeds een zekere achting en genegenheid koestert) heeft staan 1) sidderen 2) prevelen en 3) snikken bij een concert van 4 paleontologische rockers?

Ik zou er normaliter niet over zijn begonnen, beste Raarlemmers, maar vandaag bij de glasbak viel mijn oog (niet mijn glazen oog) op een programmaposter van het Patronaat. Op 14 oktober treden daar de BINTANGS op, samen met John the Revelator.

WHOESJJJJ!!! Flashback van dertig jaar. Travellin’ in the USA. De Bintangs! Graffiti van Beverwijk tot Zwanenburg. Ze bestaan nog! En ze maken nog burengerucht! Op de website lees ik dat mijn lagere schoolvriendje / gitarist Jack van Schie na meer dan dertig jaar trouwe dienst met vervroegd pensioen is gegaan. Ai, de band heeft nogal wat te verstouwen gehad ook, zacht gezegd. Maar er zijn opvolgers en kennelijk ook nog genoeg fans, die weliswaar nooit ‘ssttt!’ zullen roepen, maar bereid zijn de groep te volgen tot de laatste snik, of preveling….

Een vrouw die dat niet begrijpt had nooit moeten trouwen.

1 reactie op “Mannentranen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *