Ga naar de inhoud

Louis Ferron

Vandaag werd Louis Ferron begraven. Ik kom er nog op terug zodra ik ‘Niemandsbruid’ uit heb, zijn laatste roman, waarvan hij pas drie dagen voor zijn overlijden het eerste exemplaar onder ogen kreeg.

In het Haarlems Dagblad van woensdag 31 augustus staat een ontroerend stuk van Martin Hendriksma over de voorgenomen hereniging tussen Ferron en twee hoogbejaarde Duitse tantes, die hem tussen zijn eerste en vijfde levensjaar hadden gekend, alvorens hij werd teruggeëist door zijn Nederlandse moeder.

Ferron werd in 1942 in Oestgeest geboren uit een buitenechtelijke relatie tussen een Haarlemse serveerster en de schilder August Beckering. Deze nam zijn onwettige zoon mee naar Duitsland toen hij in 1943 werd opgeroepen voor de krijgsdienst. Daar werd de kleine Karl-Heinz (later omgedoopt) opgevoed door Beckerings wettige vrouw Agnes – ook nadat Beckering bij een bombardement in 1945 overleed).

Het weerzien tussen Ferron en zijn onlangs herontdekte tantes had moeten plaatsvinden in december van dit jaar, bij een overzichtstentoonstelling van het werk van Beckering. Het mocht er niet van komen.

Het artikel van Hendriksma staat helaas niet op de website van het Haarlems Dagblad, maar wie het nog niet kent, kan er vast nog wel aan komen. Neem geen genoegen met mijn droge samenvatting.

Ten slotte, bij de links (links van deze kolom) staat ook de portretgalerij Haarlem , met onder meer een foto plus tekst van Louis Ferron, dus wellicht is dit een goede gelegenheid om er de aandacht eens op te vestigen.

1 reactie op “Louis Ferron”

  1. Ben geïnteresseerd in de bovengenoemde overzichtstentoonstelling van August Beckering.
    Waar en wanneer is deze tentoonsteling precies?

    Bij voorbaat mijn dank.

    P.S. Heb Dr. A. Oehlker in Rheine (initiatiefnemer van deze tentoonstelling?) al twee keer gemaild met dezelfde vraag, maar tot op heden is daar niet op gerageerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *