Ga naar de inhoud

Act your age!

De volwassenen infantiliseren: ‘Trek je beste klusoutfit aan, laat wel je gereedschap thuis, maar zorg wel voor de origineelste bilspleet of stratenmakersdecolleté, dan gaan onze bouwlampen op zoek naar de Mr. & Mrs. Bouwvakker Spaarndam 2005!’

Dat lees ik in het programma van de Spaarndamse feestweek – ik bedoel maar!

En neem de bejaarden: levenswijsheid en onthechting gelden in die leeftijdscategorie steeds minder als het hoogste streven. Zo profileert het Nationaal Fonds Ouderenhulp zich door scootmobielraces te organiseren op het circuit van Zandvoort. Ik bedoel maar!

De frase ‘act your age’ heeft in ons tijdsgewricht iedere betekenis verloren.

Senioren willen zich meten met de junioren, en omgekeerd worden de jongsten prematuur met hun neus in nep-volwassenheid gewreven. Haarlem krijgt straks een ‘kinderuniversiteit’ (voor voorlijke kids uit achterstandsgezinnen) en Wijkcentrum Binnensteeds houdt momenteel een peuterkunsttentoonstelling in samenwerking met peuterspeelzaal De Lieverdjes. Ik bedoel maar!

En alsof de schattebouten het nog niet zwaar genoeg hebben, worden ze nu ook nog gepaaid door Maarten en Thé.

De Verzamelde Kritische Raarlemmers, over elkaar heenbuitelend van van alles en nog wat, waaronder veel tegenstrijdige emoties en ook nog gewone emoties – verwerkt en onverwerkt – daarenboven en onder en tussendoor: “Maarten Tjong Khing en Thé Divendal?”

Jullie zijn warm. Wethouder van onderwijs en jeugdzaken, Maarten Divendal (alias het baken van het College) en kinderboekenillustrator Thé Tjong Khing. De gemeente Haarlem gaat basisscholieren bij de lokale politiek betrekken (ik bedoel maar!) en ze hebben al een slogan voor de prijsvraag:

ALS JIJ KON TOVEREN

Niet zo’n gek idee, want de gemeente heeft nog wel een vacature voor een paar ti-ta-tovenaars. Pal boven dat stukje plaatst de Grote Broer een artikel over de pas onder gemeenteauspiciën gebouwde Leeuwensleutelschool, met als kop:

ALLES WAT FOUT KON GAAN GING FOUT

Onvoldoende budget, beroerde inspraak, geen programma van eisen, onnodige vertraging, een hoog ambitieniveau zonder financiële dekking of deugdelijk bestek én spanningen tussen ambtenaren van verschillende afdelingen.

Sttttt!!!! Pas devant les enfants!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *