Ga naar de inhoud

Ignoramus

In de Nieuwsbrief van de Vereniging Haerlem een berichtje over twee gevelstenen aan Raamsingel 44, een pand dat dateert uit 1896. Op de ene staat ‘Amor Vincit Omnia’, een Schlager onder de Latijnse spreuken. Van de andere steen staat een fotootje afgedrukt, vergezeld van een verzoek tot vertaling van de tekst. De Vereniging komt er niet uit.

Dat moet toch een eitje zijn, zou je denken. Hoewel…? Ik weet niet eens zeker wat er staat. ‘Safa loquuntur’? Hoe langer ik er naar kijk, des te meer het me irriteert – zo’n beetje als het laatste ontbrekende woordje van de zaterdagcrypto.

Is er een geleerde in de zaal?

14 reacties op “Ignoramus”

 1. Harrie van der Meulen

  (2) het zou wellicht helpen als een botanicus even vertelt welk gewas wordt afgebeeld op het wapen en in (?) de hand van dat hoedemansje bovenin.

 2. Harrie van der Meulen

  (3) Zoek in de encyclopedie naar het Gutenberg-alfabet en zie dat de x er als een f uitziet. Met een hoge mate van waarschijnlijkheid dus: de stenen spreken.

 3. Inderdaad, het is een ‘x’. Grappig dat Harrie bij Gutenberg te rade gaat – “Saxi loquuntur” is het motto van litografen en steendrukkers. Zie ook http://www.stadtgalerie.de/ waar eind dit jaar een tentoonstelling onder dit motto wordt georganiseerd.
  Woonde er wellicht een drukker aan de Raamsingel 44?

 4. Twee geleerden zelfs!! Dat doet mij deugd. Ik heb de Vereniging Raerlem op jullie reacties geattendeerd.

 5. Harrie van der Meulen

  Sinds wanneer wordt iemand zoals ik met een HBS-A diploma een geleerde genoemd…? Heeft iets onpeilbaar treurigs, maar goed dat kon jij ook niet weten. Badinage a part, Joost z’n hypothese dat daar wel eens een drukker gewoond kan hebben, lijkt me heel plausibel. In Deventer staat deze spreuk op de gevel van een oude steendrukker (sluisstraat 23-25). Andere mogelijkheid is dat er een gelovig mens gewoond heeft, want (hic/te) saxa loquuntur staat in de Bijbel (Lucas 19:40). Ook vind je dit motto terug in de rechtswetenschap en de archeologie. Ik blijf nieuwsgierig naar het afgebeelde gewas…

 6. Harrie van der Meulen

  Vanmorgen even met de kleine Strassenscheisser langs Raamsingel 44 gelopen om naar die tweede gevelsteen (Amor Vincit Omnia) te kijken. Na een vluchtige blik werd het me duidelijk dat verder speculeren over het beroep van de eerste bewoner waarschijnlijk weinig zin heeft. De beide stenen hebben die voor kitsch zo kenmerkende mix van ‘grof gemaakt’ en ‘te mooi’. Met andere woorden: Tien tegen een dat ze uit de in die tijd zo populaire ornamentencatalogus voor aannemers en architecten komen. Links op de gevel staat Saxa Loquuntur en rechts Amor Vincit Omnia, dus waarschijnlijk zijn ze samen de componenten van één zin. Vrij vertaald: de gevelsteen zegt dat liefde alles overwint.

 7. Harrie van der Meulen

  Vanmorgen even met de kleine Strassenscheisser langs Raamsingel 44 gelopen om naar die tweede gevelsteen (Amor Vincit Omnia) te kijken. Na een vluchtige blik werd het me duidelijk dat verder speculeren over het beroep van de eerste bewoner waarschijnlijk weinig zin heeft. De beide stenen hebben die voor kitsch zo kenmerkende mix van ‘grof gemaakt’ en ‘te mooi’. Met andere woorden: Tien tegen een dat ze uit de in die tijd zo populaire ornamentencatalogus voor aannemers en architecten komen. Links op de gevel staat Saxa Loquuntur en rechts Amor Vincit Omnia, dus waarschijnlijk zijn ze samen de componenten van één zin. Vrij vertaald: de gevelsteen zegt dat liefde alles overwint.

 8. een strassenscheisser is
  a. een ploertendoder
  b. een stadsgids
  c. een klein fototoestel
  d. een klein hondje

 9. Harrie van der Meulen

  Er is een uur verstreken en niemand heeft gereageerd, dus kennelijk was deze vraag te moeilijk. Daarom geef ik maar het antwoord op deze instinker. A en D zijn allebei goed! 8)

 10. Harrie van der Meulen

  Inderdaad. Deze multifunctionele twee-eenheid betreft een zogeheten bonzaï dobermann (schofthoogte 30 cm), normaal de minzaamheid zelve, maar met een bloedhekel aan pokdadige ploerten, die hij rauw lust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *