Ga naar de inhoud

Service with a smile

Grote Broer het Haarlems Dagblad, de krant die waarheidsvinding even hoog in het vaandel heeft staan als scoren bij het grote publiek (kom daar bij het om eens OM – oh nee, omgekeerd: kom daar bij het OM eens om) reed 68 tankstations in de regio af om de prijzen te vergelijken. Voor mij als autoloos burger een buitenkansje om mij te verdiepen in de psyche van onze steeds minder blije rijers.

‘Haarlemmers de klos bij de pomp’, luidt de kop op de voorpagina en de bewijzen zijn Spong-proof: op een kaart zo groot als de motorkap van een BMW staan alle tankstations tussen Velsen-Noord en Hillegom-Zuid aangegeven, met daarnaast een prijslijst. Tot zover is het simpel: Tango aan de Betelgeuzestraat in IJmuiden is de goedkoopste met €1,35 per liter (Euro 95, praten we) en het meest betaal je bij BP aan de Spaarndamseweg, met een een godgeklaagde €1,48.

Zulke voorlichting plaatst de automobilist juist door zijn helderheid voor duivelse rekensommen / dilemma’s. Hoe ver moet je omrijden met een auto die 1:7 slurpt om op een volle tank minstens € 2,00 terug te verdienen bij een pomp die € 0,07 per liter goedkoper is? Of is er al een goochemerd die een speciaal softwareprogrammaatje heeft ontworpen?

Daarnaast zijn er andere dan financiële afwegingen. De Tango is onbemand (ze werken daar met een klantvriendelijk instructiefilmpje). Aan de Spaarndamseweg daarentegen … “Hier staan mensen met een glimlach”, citeert het HD trouwe klant Carmilla Siepkes. “Dat zie je tegenwoordig nog maar weinig.”

Het Raarlems Dagklad (wil niet achterblijven bij de Grote Broer op het terrein van consumentenvoorlichting) berekent de kosten van een beetje glimlach hiermee op €1,48 minus €1,35 = € 0,13 maal veertig (liter). Laten we het voor het gemak afmaken op vijf euro per service-smile.

Mmmm, vijf euro … voor dat bedrag moet het voor mij toch wel een SuperPlus glimlach zijn (loodvrij).

 

4 reacties op “Service with a smile”

 1. Harrie van der Meulen

  Enkele jaren terug heb ik eens een vergelijkbare rekensom gemaakt voor een vriend, die uit principe al zijn inkopen deed bij kleine neringdoenden in zijn buurt. Inclusief ‘duurzame’ consumptiegoederen dus.
  Gemiddeld kwam zijn maandelijkse bijdrage aan het instandhouden van het MKB toen uit op zo’n 100 euro per maand. Maar daar kreeg hij gewis niet weinig voor terug. Waar ik als een anonymus door de grote stad waarde, werd hij van alle kanten begroet, werden z’n boodschappen bij ziekte thuisbezorgd, mocht hij als het druk in de zaak was even naar achteren komen om z’n bestelling op te geven etc etc. Zijn dagelijkse leefwereld had aardig wat weg van het Anton Pieckpleintje in de Efteling. En wat kost een entreekaartje voor de droomwereld die de Efteling is? 26 euro. Voor één dag!
  Dus 5 euro voor een glimlach is minder raar en veel calculerender dan het op het eerste gezicht lijkt.

 2. On the other hand, er zijn Tango-gangers die ervoor zouden betalen om NIET terug te hoeven lachen (of daar €5 voor zouden rekenen). Gelukkig maar dat we 68 tanstations hebben!

 3. buijs neigt ernstig richting harrie. hoewel natuurlijk het verleis van steeds een slager (infarct) een groenteman(faillisement) en een bakker (?????????????) er stevig inhakt. o ja, en mijn kaasboer zit achter de deur vanwege drugs 😕

 4. Jeetje, ik tank vaak bij die BP, niet meer doen dus. En die lach? Hmmm. Staat me niet bij.
  Nou, thanx voor de tip in elk geval! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *