Ga naar de inhoud

Borende criminelen

Naar Michelangelo in het Teylers Museum ben ik nog niet geweest. Het Haarlems Dagblad interviewt vandaag in het UIT-katern de conservator van het Teylers, onder het hoofdje ‘Michael Kwakkelsteins kijk op Michelangelo’.

Michel Angelo – Michael Kwakkelstein.

Metrisch zijn er overeenkomsten, maar verder… De Grote Broer wrijft de tegenstelling er nog even in: Kletsnat geregende straten gaan dezer dagen schuil onder een lappendeken van verkleurde bladeren. […] Een warmbloedig land als Italië lijkt dezer dagen verder weg dan ooit, maar ‘Haarlem Pronto’ probeert dit najaar in elk geval de schijn van het tegendeel op te houden.

Die manifestatie hoopt mee te liften op het te verwachten succes van de tentoonstelling en biedt een reeks aan Italië gelieerde activiteiten. We laten het HD nog even doordwepen: ‘Haarlem Pronto’ biedt gelegenheid tot het proeven en genieten van de hoogwaardige cultuur, die Italië in allerlei gradaties al eeuwen te bieden heeft.

Ja, la dolce vita! Wie van ons mag er ‘s avonds níet graag een fles pomodori secti ontkurken onder het genot van een strijkkwartetje van Boticelli?

Frappant, in datzelfde HD staat een stuk over de onstuitbare opmars van de ‘Italiaanse methode’, waarvan in Utrecht al 700 nietsvermoedende automobilisten het slachtoffer werden (de ietsvermoedenden houden permanent een karabijn met afgezaagde loop op schoot en maaien iedereen neer die binnen een straal van vier meter van de auto komt).

Het gaat zo. Je zit alleen in de auto – nietsvermoedend, zo gezegd – en als je bij een stoplicht stil staat, slaat een gewetenloze crimineel met een klein boortje de zijruit kapot. Zo’n ruit knalt uiteen en terwijl jij je hartslag onder de 300 probeert te krijgen en de glasspintertjes uit je ogen peutert, grist de onverlaat je laptop / mobiel / handtas van de passagiersstoel en scheurt (pronto, pronto!) weg op zo’n gluiperig scootertje. Het enige wat je kunt doen is hopen dat hij finaal onderuit gaat op een lappendeken van verkleurde bladeren, want daar hebben de uitvinders van de Italiaanse methode niet mee gerekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *