Ga naar de inhoud

Haai op vrijersvoeten

Hoewel dit dagklad ooit werd opgericht voor xenofobe Muggen en verstokte huismussen, wil ik het met of zonder jullie welnemen even hebben over de reislustige mensenhaai Nicole (genoemd naar Nicole Kidman), die volgens het tijdschrift Nature negen maanden uittrok voor een heenenweertje tussen Zuid-Afrika en Australië.

Ik las het in de krant en die solotocht sprak nogal tot mijn verbeelding. Twintigduizend kilometer! De biologen konden het narekenen, want Nicole was uitgerust met een zendertje. Toen ik vanmiddag in het café mijn geestdrift wilde delen met een vriend, zei die kwansuis: “Ja, maar wij willen dat gelijk in menselijke termen zien.”

Alsof die haai had willen presteren, en een gevoel van triomf ervoer toen ze met haar neusje het keerpunt bij het Great Barrier Reef aantikte. Voor die beesten is zwemmen net zo iets als voor ons slap ouwehoeren, in de file staan of koffieleuten. Jammer van mijn enthousiasme, maar ik zal me in het vervolg niet meer zo snel met Nicole vereenzelvigen.

Van identificatie naar dissociatie: in een grote advertentie voor de LEVE JE LIJF campagne van DA word ik gescheiden van mijn bloedeigen lichaam:

VOOR JOU: Verwerkt je lichaam 33 vitaminen en 18 mineralen per dag.

VOOR JOU: slikt je keel 2800 keer per dag.

Misschien moet ik de vijfdelige filosofiecassette van concurrent het Kruidvat er maar eens bijnemen, want dit gaat me boven de pet.

5 reacties op “Haai op vrijersvoeten”

 1. als haaien, inderdaad, wat kom jij trouwens een slimme mensen tegen in het cafe, was het weer die stoot met ‘de strijdkreet’ , als haaien dus, net zo’n hekel hadden aan zwemmen als wij aan ons werk en aan onze collega’s, dan kwamen ze ook wel op het droge wonen, maar ze vinden zwemmen gewoon heel cool, weet je. dat zullen ze er altijd bij blijven doen, ook als ze iets anders vinden om aan een partner te komen. die filosofiecassette zijn gewoon allemaal goedkoop ingeplakte boom deeltjes. moet ik zeker me losse deeltjes weer gaan weggeven 8)

 2. Ik heb kwansuis even moeten opzoeken :
  a) raar iemand (oudnederlands) als zelfstandig naamwoord
  b) psychologische kwakzalver(uit het vlaams) , ook zelfstandig
  c) in schijn,quasi
  Verder denk ik dat er minder mediagenieke dieren veel grotere “prestaties” leveren (net als die Kidman trouwens)

 3. Oei, ik had het zelf beter ook even kunnen opzoeken! Hopelijk ben ik inmiddels geen vriend armer – ‘raar iemand’ was beslist niet de bedoeling, noch ‘kwakzalver’. Wat ik wel bedoelde was iets als ‘langs zijn neus weg’/ ‘achteloos’.
  ‘Kwansuis’ krijgt binnenkort een tweede kans!

 4. Sorry , de eerste twee betekenissen van kwansuis heb ik verzonnen. Je kent toch wel het gezelschapsspel , dat op lange winteravonden werd gespeeld (voordat adsl en talpa bestonden) of tijdens anders wat ongemakkelijke familiebijeenkomsten.
  Iemand zoekt een ongebruikelijk woord in het woordenboek en schrijft de betekenis op een briefje. De anderen verzinnen een plausibele betekenis en schrijven die op een eender briefje. De briefjes worden kwansuis voorgelezen en ieder maakt een keuze.
  Met punten voor de goede rader en opzoeker.

 5. Ik wil hier binnenkort een reservaat voor met uitsterven bedreigde mooie woorden instellen. ‘Kwansuis’ komt er zeker in. Jouw inzendingen zal ik met gepast wantrouwen bejegenen, Aad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *