Ga naar de inhoud

Kraak noch smaak

Nederlanders zijn de grootste kunstrovers en -helers in Frankrijk, lees ik vanavond in NRC, dat er twee pagina’s aan wijdt. Onwillekeurig (malgré moi) bekruipt mij even het oranjegevoel, tot ik lees hoe pittoreske dorpskerkjes, die daar traditioneel de hele dag toegankelijk zijn, gewetenloos worden gestript van beelden en ornamenten.

Zouden onze beste dieven ook naar het buitenland gaan, vroeg ik me eerst af, net als bij de voetbalprofs? Nee, het blijkt dat de betrokken Nederlanders voornamelijk fungeren als opdrachtgever, coordinator en pillage-manager. Het handwerk wordt opgeknapt door zigeuners.

Daar kan ik in komen, want op lokaal niveau bakken de inbrekers er verdomde weinig van. Wat een talentloos, conditieloos zootje! Ze lopen hier ter stede allemaal tegen de lamp, in de val of in het oog, als we tenminste op de Grote Broer mogen afgaan: het Haarlems Dagblad meldt vanochtend niet minder dan drie heterdaadjes – in het Ramplaankwartier, de Molenwijk en aan de Spaarndamseweg – en alledrie even knullig.

Zijn er nog echte vaklieden in dit land?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *