Ga naar de inhoud

Zwart en wit

“De ene dag is de stier zwart, de andere dag is de stier wit”, sprak Ronald Koeman na de overwinning van Benfica op FC Porto. Het lijkt me een letterlijke vertaling van iets idiomatisch uit een simpel talengidsje dat hij gebruikt om zijn Portugese persconferenties voor te bereiden. Collega Co van Porto kwam niet verder dan een stug “Ik heb geen witte zakdoekjes gezien”, ook al wapperden er ruim tweeduizend in het Estdio de Dragxc3xa3o. Over zwarte of geruite zakdoekjes zwijgt hij in alle talen.

Van Dale heeft in de veertiende druk de neger wat minder zwart gemaakt – of de uitdrukking ‘een witte neger’ ook als beledigend wordt ervaren staat niet in de krant.

Meer zwart en wit: Haarlems bekendste muziekhandelaar Wick Alphenaar (71) meldt in de Grote Broer dat hij piano’s van een B-merk op de kop tikt in de miljoenenstad Yantai in de provincie Shandong (eerst met het OV naar Bejing en daar aan iemand de weg vragen) en die dan verkoopt in zijn winkel aan de Kruisweg. Het geluid is ietsje minder, maar je hebt er twee voor de prijs van één Europese. Soms zijn ze zwart, soms zijn ze wit en bij de toetsen kan het verkeren.

Net als bij alle betere clubhuizen van de Hell’s Angels deed de politie ook hier ter stede een onaangekondigd bezoek in het kader van de actie Acroniem. Of er ook vlammenwerpers en handgranaten zijn gevonden, weet ik nog niet. De jongens namen net niet op, dus laat ik het er voorlopig op houden dat Haarlems Engelen zwart, … nee wit zijn tot het tegendeel is bewezen.

De kauw is zwart, dag in dag uit. Wie er aan twijfelt, moet naar Schalkwijk, waar dagelijks een paar honderd van die schrandere beestjes een luidruchtig rendez-vous hebben in de Denemarkenstraat. Al party’end poepen ze er de autodaken onder (in zwartwit of in kleur?) en geen instantie die het voor de menselijke bewoners opneemt.

Het ‘vogelverjaagpistool’ van de gemeente Haarlem ligt ongebruikt in een la, schrijft Nuel Gieles in het HD. Sinds de Flora- en Faunawet van 2002 mag je vogels niet meer van hun vaste verblijfplaats verjagen – niet met vlammenwerpers, noch door met witte of zwarte zakdoekjes te zwaaien.

Mijn tip aan de getergde Schalkwijkers: over spelen op lichtelijk valse, zwaar versterkte Chinese piano’s is nog geen jurisprudentie.

4 reacties op “Zwart en wit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *