Ga naar de inhoud

Kraters en praters

Op onvermoede plaatsen in het land liggen strookjes en stukjes Haarlems grondgebied, bleek mij gisteren ineens. Onze buitengewesten, zeg maar. Ver bezuiden het Spaarne ligt de Noorder Leidsevaart. De huizen langs de weg zijn Hillegoms, met onvervalste Hillegommers erin, die echter om naar hun Hillegomse overburen over te steken over Haarlems wegdek moeten.

Wij danken deze informatie aan Thea de Groot, die – het zal Haarlemmers niet verbazen – zo haar bedenkingen heeft over de kwaliteit van dat Haarlems wegdek, voor zover nog aanwezig. Sinds de laatste trekschuit zonk, heeft onze gemeente geen belang meer bij fatsoenlijk onderhoud. (Ik ken Thea niet; ik baseer mij geheel op de uitleg in het Haarlems Dagblad, het wakkerste sufferdje van Nederland.)

Voornoemde Thea belde met H’gom, ving bot, belde met H’lem, nul op het rekest, belde en belde, belde vijftig keer over en weer, met H’lem, met H’gom, tot ze er het heen en weer van kreeg. Zeven beljaren verstreken. Af en toe verscheen weliswaar een karretje van de gemeente H’lem, de formele eigenaar van die weg. De bijbehorende gemeentemannen stortten wat kliekjes lauw asfalt, rookten een ritueel sjekkie en aanvaardden de verre terugreis. Maar ja, die gaten zijn zo weer terug… En H’gom gaat niet in andere gemeenten hun wegdekken zitten grutten, ze kijken wel linker uit.

Nota bene: er ligt een bod. H’gom mag die weg (inclusief authentieke gaten en diepe scheuren waar niets aan mankeert) van H’lem overnemen voor de symbolische prijs van één Europese euro. De H’gommers trappen daar mooi niet in: óf een puike weg voor een redelijke prijs, willen ze, óf die verwaarloosde rotweg plus een zak geld voor onderhoudswerkzaamheden. Het schiet dus geen meter op en ondertussen rijden zwaar vrachtverkeer en peuters met onschuldige lichtblauwe ogen broederlijk door de kraters van de Noorder Leidsevaart.

Myrna Wiggers, woordvoerster van Stadsbeheer H’lem: “Guys, give me a break! Ik heb H’gom net opgezocht op G’gle en het officiële gemeentestandpunt luidt per NU dat die boeren het beste regelmatig een vracht cyclamenbollen in die achterlijke gaten van ze kunnen dumpen. Of anders hebben ze vast nog wel een divisie illegale Polen achter de hand die een paar kuub puin kunnen storten? Noblesse oblige kon ik niet vinden bij Google. Wij hebben hier genoeg op ons bord.”

Pardon, ik haal mijn aantekeningen door elkaar…

Nogmaals Myrna Wiggers, woordvoerster van Stadsbeheer H’lem: “… omdat daar geen inwoners van Haarlem wonen, heeft het onderhoud van de weg eigenlijk geen prioriteit..”

Redactioneel commentaar van het Raarlems Dagklad: als aanhanger van de Groothaarlemse gedachte zijn wij TEGEN het verkwanselen van ieder kaveltje Haarlems grondgebied aan welke vreemde mogendheid dan ook. Het streven moet zijn het aantal Haarlemse enclaves in binnen- en buitenland uit te breiden, en dat mag zo nodig best een paar symbolische euro’s kosten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *