Ga naar de inhoud

Triage voor beginners

Triage wordt de nieuwe rage, volgens NRC Handelsblad. Ziekenhuizen verlangen duidelijke criteria van de overheid. Wie dienen ze in geval van een capaciteitstekort door vogelgriep te behandelen? Vrouwen en kinderen eerst, of dierenartsen, pluimveehouders, topsporters, tweeverdieners, niet-rokers, hoogopgeleiden?

De criteria schijnen ethisch te moeten zijn en de ethici lopen zich al warm. Wie de triage van de ethici uitvoert weet ik niet. Of zijn alle ethici even ethisch? Liever hield ik die ethici er helemaal buiten door een grote loterij te organiseren (al dan niet per regio, al dan niet met Caroline Tensen), zodat iedereen een volgnummertje krijgt. Degene met het laagste volgnummertje mag naar binnen bij het ziekenhuis. En wie zich kiplekker voelt, kan het altijd verpatsen of ruilen via www.marktplaats.nl. Wel zo eerlijk, toch?

Maar goed, tot vaststaat hoe de schifting in zijn werk gaat, moet ik me enigszins in acht nemen jegens onze medici. Helaas, want vanochtend lag het herfstnummer van de KG Krant op de mat. KG staat voor Kennemer Gasthuis. Ik weet niet hoe het met die andere 169.999 ontvangers van deze oplage zit, maar ik had er niet om gevraagd.

Bent u zwanger of heeft u net gezinsuitbreiding gekregen? Dan is onze kraammarkt iets voor u!
Het KG is het eerste ziekenhuis waar de ‘nurse practitioner’ is ingevoerd.
Stel, u moet een nieuwe heup krijgen. De rekening moet dan…

De weeheid komt je tegemoet! Bij wijze van antiserum las ik onmiddellijk een kleine dosis Orwell. Diens essay ‘How the Poor Die’ (1946) gaat over de kwalijke reputatie die ziekenhuizen toentertijd net hadden afgeschud. In 19e eeuwse feuilletons kregen doktoren nog veelzeggende namen als Carver, Slasher, Sawbones en Fillgrave.

When you consider what an operation without anaesthetics must have been like, what it notoriously was like, it is difficult not to suspect the motives of people who would undertake such things. For these bloody horrors which the students so eagerly looked forward to (…) were admittedly more or less useless: the patient who did not die of shock usually died of gangrene, a result which was taken for granted.

Triage? Nooit van gehoord!

5 reacties op “Triage voor beginners”

  1. met of zonder caroline tensen ??? wat een vraag!!! met caroline tensen natuurlijk, de enige vrouw die geen triage behoeft, boven de partijen staat, caroline tensen nu al met stip voor de heiligverklaring. verder een puik idee, loterijen, daar kunnen er niet genoeg van zijn in het land; een nieuwe heup winnen bel o900 – 853 voor de heup van vandaag en o900 – 854 voor de levertransplantatie. kosten 0,70 per gesprek, waarmee je in één keer de wachtlijsten wegwerkt, marktwerking xc3xa8n de-mo-cra-tis-se-ring bevordert. pechtold had het kunne bedenken. nu je het zegt, het heeft ook iets van soevereiniteit in eigen kring. lever en hartpatienten betalen zelf voor hun veelal ongezonde levenswijze en kunnen tevens via een nummer aangeven of ze joods, islamitisch, chinees of helemaal niet verdoofd willen worden. “”het gothic arrangement voor deze exclusieve operatie is al bereikbaar voor een smalle beurs tegen een prijs van 799 euro…”” goed gezien kortom door de hoofdredactie van het haarlems vakblad 😛

  2. Gezien het hoge niveau van sommige reacties kan ik misschien een ‘gastlog’ instellen met bijdragen van lezers die ik in mag zetten op baaldagen of wanneer omstandigheden mij verhinderen zelf te schrijven.

  3. moet ik soms alleen instemmend hummen, ja ja zeggen en ‘wat moet er van de wereld worden’. en zo leuk is het nu ook weer niet

  4. Help! ik gebruik die smiley’s nooit, maar ze hebben hun voordelen… Het was een serieuze suggestie! Toekomstige gastloggers hoeven niet instemmend te hummen – integendeel, ik heb niks met hummers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *