Ga naar de inhoud

Adequaat

Rita Verdonk heeft mij een woord ontstolen (met níeuwe woorden ben ik doorgaans blij. Zo lees ik in het HD van vanochtend over ‘verrommeld’ landschap, de Marokkaan Ali Oass die lijdt aan ‘verantwoordingsmoeheid’ en Schiphol, dat werkt met een ‘geluidshinderjaar’, dat – om de zaken niet nodeloos eenvoudig te maken – loopt tot 1 november).

Rita dan. Dat zit zo.

Grote Broer het HD trekt vanochtend driekwart pagina uit voor een interview met de Haarlemse D66-voorman, Paul Marselje (55), in zijn vrije tijd actief als troubadour / folkzanger. De ex-wethouder presenteert binnenkort zijn nieuwe CD ‘Daar Woon Je’ en mag vrijuit babbelenkabbelenbrabbelen.

Zo heeft hij pakweg 37 jaar geleden een blauwtje gelopen bij conservatoriumstudente Anja uit Noordwijk, op wie hij nu ‘zachte wraak’ neemt door haar bij haar echte naam te noemen in een liedje. (Lichtzinnig flirten zal nooit meer hetzelfde zijn voor eerstejaars conservatoriumstudentes uit Noordwijk!)

Ik wilde haar zoenen
Ze zei: later als jij
Nog zingt, en beroemd wordt
Dan denk je aan mij…

En dan staat het er: Desgevraagd zingt Paul nog drie coupletten uit deze ‘petit histoire’, (…) zichzelf adequaat begeleidend op de akoestische gitaar.

‘… zichzelf adequaat begeleidend’?

Ik zie Paul Marselje voor me, treurend over zijn onberekenbare Anja. Na een paar hartverscheurende regels breekt zijn plectrum. Niks aan de hand, hij speelt professioneel door zonder. Weldra knappen twee snaren. The show goes on. Bij een vinnig akkoord (het komt weer allemaal terug!) breekt de gitaarhals – nou ja, de rest a capella dan maar, met kapotte gitaar op schoot. Nu kringelt er rook uit het binnenste, als om de smeulende liefde te accentueren. Het lijkt Toppop wel. Pas als de vlammen triomfantelijk uit de klankkast oplaaien, legt Marselje zijn gitaar adequaat naast zich neer, buigt adequaat , en ontvlucht adequaat het podium.

Met dank aan Rita.

2 reacties op “Adequaat”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *