Ga naar de inhoud

Prijzenjacht

Trofeeën en uitverkiezingen bij de vleet vandaag: de NS Publieksprijs gaat naar de Nieuwe Bijbelvertaling, de MTV Award is voor Anouk, wie vandaag tot Kunstenaar van het Jaar gekroond is weet ik niet en ABN Amro wint de Henri Sijthoff-prijs voor het beste jaarverslag in de categorie AEX-fonds (Koop dat verslag. Beter dan de Bijbel!).

En dichter bij huis? De Haarlemse palmares?

Helaas, helaas voor ons, beste Raarlemmers, scheidend burgemeester Jaap Pop greep naast de titel ‘Beste Burgemeester van de afgelopen 25 jaar’ (toegekend door het ambtenarenblad Binnenlands Bestuur) – een fikse optater voor onze stad. En dat terwijl we nog natolden van de vorige dreun, de onrechtvaardige nederlaag van Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding bij de International Funeral Awards (de vier meiden van dat bedrijf laten niets na om het de duurzaam doden naar de zin te maken: de lijkkist wordt desgewenst vervoerd per huifkar, riksja, of 140-persoons slavengalei over de Mooie Nel. Alles kan geregeld worden, behalve de begrafenis à la Klepper: Hells Angels zijn tijdelijk moeilijk leverbaar).

Intrinsieke motivatie lijkt uit te sterven. Het gaat ons er uitsluitend om rivalen te overtroeven, de concurrentie te verpulveren en zo te stijgen op de ranglijsten. Als je een postbode op de fiets een liedje hoort fluiten, kun je er donder op zeggen dat hij aast op de onderscheiding Meest Muzikale PTG-besteller van 2005 Categorie Akoestisch / Ongemotoriseerd / Solo / Regio Kennemerland. Zomaar een beetje fluiten? Mooi niet!

Het is voor mij ook weekend, dus ik ga niet opzoeken waar, maar onlangs zag ik deze krantenkop:

NU AL BRONS VOOR HERFST 2005

Het duurde even voor ik begreep dat ook de jaargetijden tegenwoordig in een permanente recordrace zijn gewikkeld met hun voorgangers, met eremetaal als inzet.

2 reacties op “Prijzenjacht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *