Ga naar de inhoud

Rita rot op!

Een spandoek met RITA ROT OP stuitte burgemeester Pop tegen de borst en werd door de politie weggehaald bij de gekraakte Wijnkerk. Volgende keer moeten de actievoerders maar iets proberen als MEVROUW VERDONK, MET PERMISSIE, WE ZOUDEN GRAAG EEN AANTAL VOORZICHTIGE KRITISCHE KANTTEKENINGEN PLAATSEN BIJ HET VREEMDELINGENBELEID MAAR HELAAS IS ONS LAKEN NU VOL.

Meer gewraakte teksten: het nieuwe gebouw van de Haarlemse rechtbank is in gebruik genomen en menigeen heeft moeite met de ‘kunstzinnige aankleding’ van de rechtszalen, waarvoor Milou van Ham tekende. Nou ja, tekende… er staan losse woorden op de muren geprint: ZEEBODEM, IN DE KRANT, ONDERTUSSEN, AANVANG en nog zo wat.

Ze (de onvermijdelijke verantwoordelijke commissie waar iedereen inzat) hadden gewaarschuwd kunnen zijn, want deze Van Ham is niet iemand die zich ooit heeft onderscheiden door haar verfijnde sfumato of clair-obscur. Ze is geobsedeerd door woorden.

Moet kunnen. En keus genoeg, zou je denken, maar volgens een artikel in Grote Broer het HD staan tussen die woorden ook VREUGDEVUUR (een anonieme rechter herinnert ons aan de brand in ‘t Hemeltje) en de combinatie NAT EN VOCHTIG ( Een anonieme bode: “Je zal daar een zedenzaak hebben. Dat kan toch niet?”).

Snappen jullie de verontwaardiging, beste Raarlemmers? Die heerst hier in justitiële kringen, en vast nog veel meer: FRUSTRATIE, ONVERSCHILLIGHEID, ONGELOOF, ANIMOSITEIT, HYPOCRISIE en LEEDVERMAAK – allemaal woorden die bij mijn weten níet op die muren staan. En mechanismen treden nu in werking (ze kunnen het niet laten), volautomatisch: “Formeel heeft het OM nog geen standpunt over de kunstwerken”, laat een woordvoerder weten. Informeel vínden ze het helemaal geen kunstwerken en hadden ze liever gewoon schrootjes aan de muur. Maar ja…

En nu eerst even allemaal een teiltje pakken (nee, doe maar een TEIL), want we schakelen over naar directeur bedrijfsvoering Ton Rooijers. Ik citeer het HD:

De kans dat een verfroller de teksten gaat uitwissen is verwaarloosbaar, meent Rooijers. “Dan vernietig je een kunstwerk en ik heb me laten vertellen dat zoiets niet mag.” Ook kleine aanpassingen zijn volgens hem vrijwel uitgesloten. “Daar zal de kunstenares toe bereid moeten zijn en zij heeft nou eenmaal haar artistieke vrijheid.

‘Ik heb me laten vertellen…’ ‘Ik heb me laten vertellen…’ Zo’n schertsfiguur wens je toe dat die Milou van Ham in alle artistieke vrijheid één aanpassing aanbrengt, en als niemand kijkt met grote letters RITA ROT OP in alle rechtszalen schrijft.

3 reacties op “Rita rot op!”

  1. nee, die zal je als huisdichteres hebben, altijd lettervermicelli in de soep, getver 😮

  2. Mij hoor je niet klagen, de kwatrijnen-quiche met rauwkostballade was weer voortreffelijk gisteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *