Ga naar de inhoud

Soppige emoties

SCHOKGOLF EMOTIES BIJ PROVINCIE, kopt Grote Broer het HD vanochtend. Van de 1379 werknemers bij de provincie Noord-Holland moeten er 225 verkassen en 140 banen verdwijnen helemaal (kosten van het sociaal plan bedragen €27.500.000). De afgelopen week werden 1200 gesprekken gevoerd met het personeel.

Het Raarlems Dagklad matigt zich vooralsnog geen oordeel aan over deze ontslagen. Dat er gehuild is in de provinciale gangen, komt de redactie begrijpelijk voor. Het gesnik op de parkeerplaatsen eveneens. Dat de Ondernemingsraad bij zo’n snoeiharde ingreep gromt en bromt, laat zich denken. Immers, nog tijdens het reorganisatieproces heeft de directie (vergeefs) geprobeerd 93 ‘kwalitatief hoogwaardige mensen’ binnen te halen. In het zittende (laagwaardige?) personeel zou te weinig zijn geïnvesteerd.

En dan komt het. OR leden Schadenberg en Pagter:“De directie heeft in het begin van dit traject de plank helemaal misgeslagen door te roepen: ‘Nu krijgen wij onze zin’ en ‘we moeten door het sop’. Om vervolgens op de afdelingen zeepjes uit te reiken.(…)”

‘Door het sop’? Ik ken de uitdrukking niet. Maak je borst maar nat, zoiets zal het wel betekenen. Maar staat daar nou dat de directie van de provincie Noord-Holland LETTERLIJK stukjes zeep heeft uitgedeeld omdat de ambtenaren figuurlijk door het sop moeten? Ik bedoel… ik bedoel… hoe godsgruwelijk infantiel, hoe misplaatst melig, lullig, cynisch kan je… durf je…

Wat hebben ze bij hun vrolijke crea-sessie nog meer overwogen? Iedereen op de afdeling een milkshake (je kan die baan wel schudden!)? Een zak, een schop (na), geraniums voor de pre-pensioeners, losse schroeven, een ventilatortje (een frisse wind door de organisatie en je baan op de tocht), een snoeimes, een buikriem, een vacaturekrantje, een pen waarmee je DE PROMOTIE op je buik kan schrijven?

Ik hoop nog steeds dat ik het verkeerd heb begrepen.Gedeputeerde Patrick Poelman (D66, personeel en organisatie) zegt: “Wij willen van de organisatie andere kwaliteiten vragen dan vroeger. Ik ben niet heel trots op deze operatie. Maar het is gewoon nodig.” (lees: we moesten door het sop.)Voor de ware liefhebbers: deze Poelmann heeft een weblog. In zijn laatste bijdrage, op 20 oktober, doet hij daarin verslag van een onderhoud met de OR.

3 reacties op “Soppige emoties”

 1. Hiermee zijn meteen die geheimzinnige bezigheden van gisteren verklaard: die oranje-hesjesmannen gingen door het sop.

 2. Peter de Pagter

  De heren Haro Oppenhuis de Jong (Algemeen Directeur), Tjeer Kampstra (plaatsvervangend Algemeen Directeur) en Patrick Poelmann (gedeputeerde Personeel) moeten het inderdaad hebben van dergelijke crea-sessies (we zijn met zijn alleen ook nog naar de provinciale keuken geweest. Een miljoenen verslinderd project dat niets heeft opgeleverd).

  Voor de medewerkers is het alles behalve grappig. Er heerst een door het management gevoede angstcultuur. In de Ondernemingsraad hebben wij het veelvuldig over de sociale onveiligheid in de organisatie. Het summum maken we nu mee met een plaatsingsproces dat volkomen in strijd is met de provinciale CAO.

  Overigens hebben meer dan 300 medewerkers aangezegd gekregen dat zij boventallig zijn. Daarnaast zijn er 230 onvervulde vacatures.

 3. Raarlems Dagklad

  Het is dus even erg als ik al vreesde na een kort bezoekje aan de site van de provincie NH: echte zeepjes en echte arrogantie. Dít kijkje in de keuken vond ik in ieder geval wél verhelderend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *