Ga naar de inhoud

Flitsinkomen

De Nederlandse gemeenten willen het beheer over flitspalen en laserguns krijgen, zodat zij zelf de boetes kunnen innen in plaats van justitie (jaarlijkse opbrengst 500 miljoen). Een meerderheid van de Kamer steunt het plan. Echter, het Raarlems Dagklad weet iets beters.

In het huidige systeem kampt de flitspaal met een hardnekkig negatief imago. Het draagvlak onder de bevolking blijft gering. Dat zou weldra veranderen als mijn plan werd aangenomen.

Een flitspaal kost één à twee euroton. Ik stel voor groepen bewoners die vinden dat er in hun wijk veelvuldig te hard wordt gereden de kans te geven zelf zo’n apparaat aan te schaffen en te beheren, met behoud van het boetegeld. Leg de verantwoordelijkheid bij de burger en moedig het particulier initiatief aan. Privatiseer de flitspaal! (Strookt dit met het kabinetsbeleid of niet?).

Ik voorspel op korte termijn landelijke dekking van flitspalen.

Als de investering zich in een bepaald gebied niet terugverdient, betekent dat in elk geval dat het zo’n vaart niet loopt met de snelheidsovertredingen. In het andere geval is de winstdeling een aardige vorm van lastenverlichting. Ook zullen minder flitspalen worden vernield door flitspaal-fundamentalisten, omdat vandalisme inkomstenderving voor de deelnemende buurtbewoners betekent. De sociale controle zal zeker toenemen.

Wanneer de proef slaagt, kan worden gedacht aan andere experimenten waarbij de bevolking de overbelaste politie werk uit handen neemt, zoals alcoholcontroles, het woest uiteenslaan van betogingen, het uitroken van… Nou ja, laat ik dat eerst maar eens in alle rust uitwerken. Jullie horen nog van me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *