Ga naar de inhoud

Wisent

De wisent keert terug in de Kennemerduinen.

De wie?

De wisent, als het een beetje meezit tenminste. Wat een lelijkerds trouwens, hè? Een stier weegt duizend kilo, schoon aan de haak. PWN wil in 2006-2007 zes van deze ooit vrijwel uitgestorven oerrunderen inzetten tegen de vergrassing van het Kraansvlak, een omheind terrein van 300 hectare bij Middenduin.

Het is nog niet helemaal rund, uh… rond. Ze komen nog €50.000 subsidie tekort, maar de voortekenen zijn gunstig. Zo heeft onder meer het Circuit van Zandvoort al een duit in het zakje gedaan. Nou ja, een duit… enkele duizenden euro’s, schrijft Grote Broer het HD, in de hoop goodwill te kweken om wat meer dagen ‘lawaai’ te mogen maken.

Zo gaan die dingen in die kringen. Je koopt ‘goodwill’ om daar ‘badwill’ tegenover te mogen zetten.

Die snelle jongens van het Circuit zijn ongetwijfeld voor alles te porren, als PWN het een beetje handig aanpakt. Die wicent, herstel… wisent is nog maar het begin. Een kudde impala’s in ruil voor een extra dagje formule-3? Regelen wij voor jullie! Veertig chimpansees erbij om de Tarzanbocht een extra slinger te mogen geven? Doen we! Vier vogelbekdieren in speelvijver ‘t Wed in ruil voor een vierentwintig uurs-race? Of liever flamingo’s? Een nijlpaard?! En op de koop toe doen we er voor alle dieren een paar oorbeschermers bij…

Zelf zou ik om een paar honderd konijntjes vragen. Het gaat slecht met het konijn. In plaats van al die pad-brede oervlaaien van de Schotse Hooglanders waar je nu overheen moet springen, zou ik wel weer eens een paar ouderwetse keuteltjes willen zien liggen. Al bijten grote en kleine grazers elkaar niet, lees ik. Integendeel.

 

4 reacties op “Wisent”

  1. het gaat helemaal niet slecht met ons, mind you. maar die maffe bisons motten we hier niet. ze hebben het wel een keer geprobeert, paar duizend jaar geleden, maar me opa zee meteen : ‘opzouteh’. en dat zeggen we weer. zijn ze helemaal besodemieterd met mekaar daar.

  2. Nou moet je es effe luisteren konijn, als wij zukke tunnels zouden graven als jullie dan zouden die duinen een grote gatenkaas worden. Wie kan dat zand allemaal weer aanstampen? Nou?

  3. Nog andere beesten met tekst? Ed het sprekende paard misschien? (the famous Mr Ed)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *