Ga naar de inhoud

Wijzen naar het oosten

Ongeveer driekwart der Nederburgers acht zich onvoldoende voorbereid op het nieuwe zorgstelsel – die lui willen kennelijk minister Hoogervorst persóónlijk op schoot hebben in plaats van al die obligate, kille krantenbijlagen.

86% van de bevolking denkt niet van zorgverzekeraar te veranderen. Wat een collectieve labbekakkigheid! En zelf ben ik helaas net zo. Eigenlijk ben ik daarom niet de aangewezen persoon om onderstaande tip door te geven aan de calculerende, kwakkelende Haarlemmer (niet te verwarren met de calculerend kwakkelende Haarlemmer).

Het Zaterdags Bijvoegsel van NRC wijdde zaterdag een indrukwekkend stuk aan kunsthistoricus Rob van Zoest, die al 21 jaar aan MS lijdt. Het behoud van zijn individuele waardigheid loopt als een rode draad door het gesprek: ‘Ik ben ijdel. Ik hou van mooie, gepoetste schoenen met veters. Maar de mensen van de thuiszorg willen dat je schoenen met klittenband draagt. Ze wilden mij mijn schoenen met veters niet aantrekken.’

Van Zoest, wiens fysieke mogelijkheden de komende jaren onvermijdelijk verder zullen afnemen, hekelt de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning, die hem afhankelijk maakt van gemeentelijke regelingen en afspraken, het zogenaamde lokaal loket.

Hij vroeg de bedenker van de WMO of die gehandicapten aanraadt na te gaan hoe hun gemeente er financieel voor staat. Is er achterstallig onderhoud? Zijn er veel andere gehandicapten? Die ambtenaar zei: ja. Hij zei ook: en dan kunt u het beste in het oosten van het land gaan wonen.

Ahum… wat was er ook weer nodig voor achterstallig onderhoud hier in Haarlem? Een kleine honderd miljoen, toch? HONDERD MILJOEN!?!? Dat kan nog gezellig worden bij ons loket. Alle wijzen naar het oosten!

2 reacties op “Wijzen naar het oosten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *