Ga naar de inhoud

Boudewijn de Groot

Boudewijn de Groots unieke eerbetoon aan Lennaert Nijgh was sneller uitverkocht dan je “Land van Maas en Waal’ kan zeggen en helaas, mijn RD perskaart werd weer eens niet erkend. Grote Broer het Haarlems Dagblad had vanochtend slechts een kort berichtje. Daar dinsdag meer over de 76 nummers die werden gezongen bij dit evenement.

Vanavond stofte ik bij wijze van Ersatz ‘Voor de Overlevenden’ af en ach… die liedjes flonkerden als vanouds.

Wat mij behalve de de muziek frappeerde, was de zuivere dictie. We hebben hier in Haarlem natuurlijk de reputatie accentloos Nederlands te spreken, maar wanneer je naar die LP luistert, besef je hoe we de uitspraak de afgelopen dertig jaar hebben laten verslonzen. De ‘z’ en ‘v’ zijn nog overtuigd stemhebbend, ook midden in het woord : Wanneer in de morgen de zon weer schijnt / en langzaam de nevel van het land verdrijft. De ‘r’ maakt een extra koprol en de klinkers zijn 24 karaats:

Je wordt een grote vent, een trage lange jongen
DIE TA-CI-TUS EN WOL-KERS KENT
En al zijn dromen netjes heeft verdrongen

Kan één van de gelukkige bezoekers me vertellen of Boudewijn gisteren ook nog articuleerde of hij een talencursus gaf?

Ennuh… wordt hier soms een idee geboren?! Wat moet er een schitterende NT2-cursus samen te stellen zijn uitsluitend op basis van Nederlandse liedjes van de afgelopen vijftig jaar. Geschikt voor analfabeten en een ideale introductie tot onze cultuur! Met alleen Boudewijn de Groot zou het al kunnen, maar denk eens aan de grote cabaretiers, aan Drs. P, Jules de Corte, Cornelis Vreeswijk en vul maar aan.

Om voor inburgering in aanmerking te komen, moet de deelnemer uit de laatste vier decennia steeds twee liedjes foutloos kunnen zingen en toelichten. Nadere uitwerking van mijn plan volgt (of anders niet).

5 reacties op “Boudewijn de Groot”

 1. Ik stel voor dat degenen die dat inburgeringsexamen gaan afnemen, ook zelf aan die criteria dienen te voldoen – inclusief onberispelijke uitspraak.

 2. OK, mee eens! Er moet per streek ook apart cursusmateriaal komen met liedjes in dialect. Maar het principe staat!

 3. ‘in een klooster op een heuvel
  zij sleten hun tijd en dat was een hoop
  met sigaren en wijn en gekeuvel’
  Jaap Fischer dus, ook niet verkeerd.
  En wat dacht je qua Boudewijn van de superieure orkestratie. Zelfde als bij Floris (Fleuris voor intimi)

 4. beste Marius,
  Boudewijn de G. zingt nog steeds keurig ABN, zo heb ik afgelopen zondag proefondervindelijk vast kunnen stellen. Het was een geweldige marathon met veel hoogtepunten. Hoe Boudewijn al die lappen tekst foutloos heeft kunnen zingen, dwingt respect af.
  groet,

  P.M. Delefre, beatdichter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *