Ga naar de inhoud

Een stukje handhaving

Vrijdag 25 november. Sneeuw en storm veroorzaakten die dag in eendrachtige samenwerking liefst negenhonderd kilometer file. De Haarlemse politie voegde daar nog een tiental aan toe door een grootscheepse controle op drie invalswegen.

Grootscheeps wil in dit geval zeggen dat 150 medewerkers werden ingezet. Niet alleen politie: ook douane, marechaussee, belastingdienst, gemeenteambtenaren en Sociale Recherche deden mee. Die ‘brede’ aanpak is een modetrend. Zoals kokkelvissers de hele zeebodem omwoelen, screenen overheidsinstanties op zo’n dag alles wat zich op de snelweg vertoont.

Ze zijn dus met veel, wat ik wel snap. “I will eat you raw, man!” hoorde ik laatst een zwartrijder zeggen tegen een vliegende brigadier van het GVB. Op vanzelfsprekende toon, alsof kannibalisme voor hem hetzelfde was als voor mij een avondje gourmetten.

Tegelijk is het zo dat uniformen ineens een stuk blauwer en ongenaakbaarder lijken wanneer ze in slagorde naast je auto staan opgesteld. En ligt het aan mij, of hangt bij zo’n fuik de ranzige lucht van frustratie en minderwaardigheidsgevoelens? Die boys hebben de hele week rondgelummeld op kinderachtige mountainbikes, ze zijn gepiepeld door hangjongeren of ze hebben, typend met één klunzige vinger, aangiftes ingevuld waarmee niemand ooit iets zal doen. Dus als ze dan op zo’n vrijdag plotseling beseffen dat ze strepen hebben, gaan ze er op stáán ook!

Districtschef Peter Holla in zijn perstoelichting: “We willen de mensen zo laten wennen aan een stukje handhaving.”

De mensen moeten er aan wennen, en voor de politie geldt dat evenzeer. Wel heeft die de wind mee, in het huidige maatschappelijk klimaat.

Dat niet alle bezorgde Nederburgers die roepen om een avondklok, schandpalen en zero tolerance inzien dat de medaille twee kanten heeft, blijkt uit de ingezonden brieven in het Haarlems Dagblad. Eén van de ‘slachtoffers’ van de controle was een beboete BOB (rijbewijs vergeten), wiens passagier (och arme, een hartpatiënt van boven de vijftig!) ruw in de boeien werd geslagen omdat hij uit de auto stapte en de agenten voor ‘mongolen’ uitmaakte. De ordebewaarders beschouwden dit als het beledigen van een ambtenaar in functie, staat er verontwaardigd.

Afgaande op die brieven, laat de publieke opinie over dit ‘stukje handhaving’ zich aldus samenvatten: de overheid moet keihard optreden, onverbiddelijk zijn en intensief controleren BIJ IEDERE NEDERLANDER MET UITZONDERING VAN MIJ!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *