Ga naar de inhoud

Heilige overtuiging

Ayaan Hirsi Ali bezocht gisteren de school waar ik werk, JSG Maimonides. Lezing met debat toe. Het is een joodse school, een bijzondere bijzondere school, zeg maar, met als gevolg dat de discussie werd beheerst door haar pleidooi voor afschaffing van artikel 23.

Van haar denkbeelden en argumenten ging ik niet tintelen. De fascinatie van de middag lag veeleer in haar verschijning. Dat een vrouw die het doelwit is van zoveel haat, daar zo gracieus en ongebroken staat. Vervuld van haar missie en zonder een zweem van twijfel.

Ayaans ernst en eenvoud deden me denken aan heiligen uit de vroegste eeuwen van het christendom. Ik kon me haar moeiteloos met aureool voorstellen, vereeuwigd in een icoon. Of als een martelares op de brandstapel, die terwijl de vlammen al knetteren, haar hand nog houdt als op de foto die mijn collega maakte – alsof ze tegen haar kwelgeesten wil zeggen: ‘Dit deert mij niet. En eens zullen ook jullie tot inkeer komen.’

foto Wil Engel

3 reacties op “Heilige overtuiging”

  1. Mevrouw Hirsi Ali is eng ! zij is gewoon een eng persoon ! net als andere enge figuren in Nederland en elders, een soort Thatcher eigenlijk…een verrader van haar eigen vrienden. In haar geval is het nog erger omdat zij lijkt zo eerlijk, zo oprecht… zo moderne ook…en zo… “wij vrouwen zijn toch zo veel better dan julie… alle andere soorten op aarde”. Mevrouw Hali…met haar cryptische standpunten en haar rethoriek die steeds het tegenovergestelde van haar geafficheerde doel lijkt te bereiken…(zij is toch niet voor niets na rechts gegaan)…maar ja… wij weten langzaam maar zeker dat zij te slim is geworden…en wij zien ook dat zij maakt misbruik van alles en nog wat om meer aandacht voor haar zelf te trekken door steeds meer dubieuze standpunten te nemen. Standpunten die discriminerend zijn, die andere mensen uitschakelen zoals Marokkaanse vaders of Wiegel figuren die door Hali als submensen zijn gestempeld. Het probleem met heilige is dat zij kunnen niet tegen dat andere dat niet zijn…hoewel…nee…sorry… zij kunnen niet tegen dat andere hun niet als heilige beschouwen…neem haar strijd voor de emancipatie van allochtone vrouwen…is het niet zo dat die vrouwen zijn door haar voor altijd gediscrimineerd en aan de rand van Artis geplaats. Mevrouw Hali vindt het heel fijn hier in Nederland en er zijn genoeg Nederlanders die haar heel graag hier zien…types als Bokelstein ook, op die manier zijn de belangen van het establishment en de nodige discriminatie nog efficienter in stand gehouden. Het maakt mij denken aan zo een kruideniers dochter die voor de adel de capitaal en de conservatieve opkwam…

  2. @Marius: Mooi stukje & prachtige observatie.
    @Christophe: Tous les saints et toutes les saintes ont donné la frousse aux trousses à leurs contemporains…
    mxc3xaame le Pxc3xa8re Damien. 8)

  3. ayaan heeft iets in haar blik dat mij doet denken aan de films van pipi langkous. Die kon met één hand een rover van tweehonderd kilo oppakken en die vloog dan met een boog van het piratenschip de plomp in. daarbij zei pipi dan ( met een stem van de hoorspelkern) ‘kom jij maar een hier , mannetje, we zullen jou eens even een lesje leren’. terwijl de piraat door de lucht vloog hoorde je altijd een fluittoon 😉 Nederlanders + christophe hebben iets van tommy en annika die bang staan toe te kijken met een blik van o, o, o als dat maar goed gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *