Ga naar de inhoud

Slimme tas

Gaat het echt zo hard met de armoede in Nederland? Deze week werden hier ter stede voor het eerst sedert 400 jaar weer broodpenningen geslagen. In vroeger tijden gaf het bezit van zulke penningen Haarlemse armen recht op een brooduitkering en andere ondersteuning. Vandaag werden ze (samen met voor de gelegenheid door Van Vessem gebakken ‘diakenbroden’) verkocht bij de ‘broodbank’ in de St. Bavo (sr).

De opbrengst gaat naar Stem in de Stad, waar hulpbehoevenden terecht kunnen voor een warme maaltijd. De actie was ook bedoeld als protest tegen het regeringsbeleid.

Andere Nederburgers zijn te trots om hun hand op te houden. Die steken liever zelf hun handen uit de mouwen. Bij V&D werden donderdagavond twee vrouwen aangehouden met €300 aan gestolen cosmetica-artikelen in hun geprepareerde tassen (of het ging om twee flesjes Chanel of een hectoliter reinigingsmelk vermeldt Grote Broer het HD er niet bij).

De geprepareerde tas (alias ‘rooftas’), daar lees je steeds vaker over. Voor wie niet vertrouwd is met deze populaire vorm van huisvlijt: om de anti-diefstal sensor te misleiden wordt de binnenkant van de tas bekleed met lood of aluminiumfolie.

Mijn Hollandse handelsgeest fluisterde mij in voorgeprepareerde geprepareerde tassen op de markt te brengen en ik had al een slogan: een slimme tas komt altijd van pas!. Al snel verwierp ik het idee. Gezien de aard van de doelgroep zouden ze binnen de kortste keren in homemade geprepareerde tassen verdwijnen en onafgerekend de winkel verlaten. Daar gaat mijn gedroomde miljonairschap!

2 reacties op “Slimme tas”

  1. jaja, de vervelingsindustrie heeft de armen ontdekt. het schijnt net iets bevredigender dan alweer golfen of een bezoekje aan de millionaire fair. Als je als arme deze epidemie van barmhartigheid een beetje slim voor je laat werken, heb je straks geen rooftas meer nodig. Natuurlijk moet je wel een beetje een veeleisende arme worden en nooit genoegen nemen met vijftig cent als je iemand aanslaat / inschat op vijf euro. Ik vind dat een goed idee, de professionalisering van de armoedzaaier. Natuurlijk gaan daar allerlei mensen tegen te hoop lopen en oh en ah roepen, maar over vijf jaar willen ze niet anders. De romantische Swiebertje is niet de armoedzaaier die het in de éénentwintigste eeuw gaat maken. De toekomst is aan de gentleman – bedelaar di de ambitie heeft om door te groeien naar twee keer modaal. 😉

  2. Armoede is gewoon irritant, “especially” voor anderen, van de echte bedelaar die niet beter kan tot de tijdelijke bedelaar die anders gewoon door zijn werk zou moeten rond komen of een uitkering of zo iets…raken wij boos…echt boos…het ergste zou natuurlijk zijn dat Nina Brink en van der Hoeve en hun soorten zouden ook in armoede moeten verkeren omdat politie en justitie zouden eindelijk begrijpen dat boeven moet jij in het portemonee treffen…zo ver zijn wij gelukkig nog niet… nog niet…wij zouden dan echt boos worden…gelukkig houden meestal die types en andere echte professionele boeven de eer aan hunzelf, zij gaan dan liever bij andere collega’s een regeling treffen bij Aegon of ING of Enron of zo. Dat vinden wij eigenlijk heel goed, armoede is toch niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *