Ga naar de inhoud

Rookmagie

‘Qua luchtkwaliteit behoort de IJmond tot de zwaarst belaste gebieden van Nederland en Gedeputeerde Moens vroeg dat als feit te accepteren. Het alternatief is Corus en Schiphol stilleggen en de A9 afsluiten.’ (HD, 14 dec.)

Gedeputeerde Moens sprak deze imponeertaal op een informatiebijeenkomst voor degenen die onder de rook van Corus (Hoogovens) wonen – in Wijk aan Zee, bijvoorbeeld. De aanwezige bewoners waren er niet bij voorbaat van overtuigd dat zij door Corus’ toegezegde milieu-investering van €100 miljoen de witte was voortaan buiten zouden kunnen drogen.

Het ‘alternatief’ werd natuurlijk niet in stemming gebracht. Zo’n soort alternatief was het niet. Moens’ woorden lieten zich het best vertalen met ’emmer niet zo over die wereldvreemde milieunormen, stelletje machteloze, beroete sloebers! Jullie weten toch allang uit welke hoek de wind waait? Waarom kunnen je nou nooit eens één keer deemoedig neerleggen bij wat ik als Gedeputeerde heb beschikt?”

Zelf zou ik de vervuilde skyscapes trouwens erg missen als ze er niet meer waren. Het spel van stoom- en rookwolken is ‘s avonds op zijn mooist, wanneer het duister de gloed extra accentueert en het water van het Kanaal hem spectaculair weerspiegelt. Beter dan oudejaarsvuurwerk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *