Ga naar de inhoud

De derde weg

In de oplaaiende spelling(s)oorlog heeft het Raarlems Dagklad zich tot op heden neutraal opgesteld. Mij dunkt, de hoogste tijd voor een stellingname. Rebellenleider Folkert Jensma (NRC) vind ik een brutale patjepeeër, dus die kan me de bout hachelen; hij zoekt maar elders steun. Het nieuwste broddelwerk van de Taalunie kan mij daarentegen evenmin bekoren.

De redactie heeft derhalve besloten voorlopig een onafhankelijke koers te varen. In afwachting van de publicatie van ons eigen Beige Boekje met de 43.092 bekendste probleemwoorden, observeer ik de volgende regels:

De tussen-s wordt te pas en te onpas verdubbeld voor eksstra duidelijkheid c.q. verwarring, behalve wanneer die ‘s’ vooraf wordt gegaan door een andere ‘s’, zoals bijvoorbeeld in stresskip. De tussen-a gebruiken we uitsluitend in Cup-a-soup en perm-a-nent. De tussen-n vervalt op 15 februari (tenzij dat op woensdag valt) in alle gevallen, behalve natuurlijk in ‘ideeënloos’.

Het trema kan wel een oppeppertje gebruiken. Vanaf heden zal het Raarlems Dagklad woorden met trema’s positief discrimineren. Bij een keuze tussen ‘patjepeeër’ (zie boven) en ‘zakkenwasser’ ligt de zaak simpel. In elk log staat voorts verplicht één cedille. Het gebruik van accenten, s/c, k/ck, korte dan wel lange ei / ij, korte ‘au’ en lange ‘ou’ is verder volstrekt willekeurig.

De redactie vertrouwt er op dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking zich in deze benadering zal herkennen, al zal het voor een enkeling even wennen zijn.

3 reacties op “De derde weg”

  1. Prachtig…vooral die trema’s en – en etc, etc…de zaak ligt zo ingewikkeld, gevoelig en ook oh ! ! verwarend dat ik verder mij van commentaar wil onthouden.

  2. Prachtig…vooral die trema’s en – en etc, etc…de zaak ligt zo ingewikkeld, gevoelig en ook oh ! ! verwarend dat ik verder mij van commentaar wil onthouden.

  3. maar dat is een gouden idee, een spelling voor de even dagen en één voor de oneven dagen, één voor vrijdag met volle maan en één voor in de stille week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *