Ga naar de inhoud

De Derde Hand

Gerrie Hondius schiep Ansje Tweedehansje, een stripfiguur die onder meer te zien is in het Haarlemse Straatjournaal. Met een knipoog naar die Ansje sta ik hier ten huize sinds kort bekend als Jantje Derdehandje.

Om een lang verhaal onverteld te laten, woensdag was ik in de Praxis in Groningen en zag daar een mij onbekend gebruiksvoorwerp van fabrikant Ellix: de Derde Hand. Ik werd er onmiddellijk door gegrepen.

De aanschafprijs van één euro telde ik grif neer. Drie handen kunnen meer dan twee, redeneerde ik. Onderweg bekwaamde ik mij alvast in het gebruik ervan met kiezelstenen en oude rotjes. De verpakking demonstreerde enkele nuchtere toepassingsmogelijkheden: een ring uit de afvoer plukken, een dobbelsteentje onder een lage kast vandaan klauwen, een sleutel door een rooster heen opvissen, enz. Maar er is zoveel meer!

Het gekke was, die Derde Hand ontwikkelde na verloop van tijd een eigen wil en graaide eigenmachtig naar alles wat los en vast zat: ik moest mijzelf dwingen hem terzijde te leggen en zelfs dan bleef ik nog rusteloos speuren naar ongerechtigheden of kleinoden die ‘zu haben’ waren.

 

Na deze gepassioneerde kennismaking is onze betrekking ietwat genormaliseerd; ik ga wat zakelijker met hem om en neem ‘m niet meer overal mee naar toe. Toch is het moeilijk voor te stellen dat ik ooit zonder heb gekund.

 

6 reacties op “De Derde Hand”

  1. Zo ééntje moet ik er ook hebben! Nee 2, hoef ik niet te bukken om m’n veters te strikken. Drie, kan ik ondertussen ook nog m’n tanden poetsen. 8)

  2. Vier bedoel ik natuurlijk, om m’n haar te kammen. Ach, vijf natuurlijk! Kan ik tegelijkertijd m’n partner bevredigen… 😮

  3. Een derde hand van anderssoortige snit wordt gebruikt door fietsenmakers bij het monteren van een nieuwe achterband zonder het wiel eruit te hoeven halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *