Ga naar de inhoud

Gesloten boek

Jan Wolkers, Ivo Michiels, K. Schippers, Remco Campert, Jacques Hamelink, Hugo Raes, Sybren Polet, Rutger Kopland, Louis Paul Boon, Gerrit Krol…

De gretigheid waarmee je als jongen leest, komt later nooit meer terug. En al die schrijvers stonden zomaar voor het grijpen voor mij, als middelbare scholier. Dat was zo’n vijfendertig jaar geleden, in de eenvoudige dorpsbibliotheek van Santpoort-Noord.

Ze hadden er hoge kasten en een niet erg benaderbare juffrouw, die op haar stempelpost met een stuurs gezicht een boek zat te lezen. Het rook er naar koude koffieprut. Meer herinner ik me niet, afgezien van het diep gevoelde genoegen daar ‘s avonds tot sluitingstijd ongestoord te kunnen grasduinen.

Sinds 31 december heeft Santpoort geen buurtbibliotheek meer. Opgeheven wegens bezuinigingen. Hetzelfde lot trof de filialen in IJmuiden Zeewijk en Velsen-Noord.

Ik ben er ontdaan over en wie dat niet begrijpt moet als de sodemieter op-URL-en en hier nooit meer terugkomen.


7 reacties op “Gesloten boek”

  1. Na de wanvertoning van P.M. Delxc3xa8fre en Ak Jansen op het Poetry in Motion van zaterdag jl. is het wel een verademing om een mooi gedicht van hem te lezen bovenstaand artikel aangaande. Nu was de hele avond van weinig allure maar de oude koeien van Ak en P.M. waren wel heel erg belachelijk. P.M. heeft beloofd er van te leren maar dat is ijdele hoop. Even daarvoor likte nog hij de hielen van de stadsdichter nog in een HD-artikel door het weinig verheffende poëzieavondje van 1 januri de hemel in te prijzen. Nu weet ik waarom; het moest ruimte scheppen naar de stadsdichter toe, wetende welke prikken hij voor hem later in petto had. Het hele ‘motion’-gebeuren niet voor herhaling vatbaar wat mij betreft, alleen Joost Mulder en Nuel Gieles konden op een dergelijk lastig podium zich staande houden. Maar goed, ik ben dan ook een zure. Ik vind ‘stadsagitator’ (zonder streepje overigens) wel een vondst! O ja, nog gecondoleerd met de sluiting van het boekuitleenhuis.

  2. En dan schrijf ík expres NIET over dat kleinzielige gekissebis… Je wordt bedankt! 😕

    (Ik vond overigens dat ‘Poetry in Motion’ als geheel er prima mee door kon – je doet een aantal mensen beslist tekort, Cees)

  3. De treurigheid heeft vat op mij gekregen. Misschien ben jij verstandiger maar ik vrees dat de Raarlems redacteur bevooroordeeld is; het was diep treurig! Viel de één inhoudelijk, de ander viel qua presentatie danwel door brommende versterking maar vallen deden ze. Maar daarna werd er gedanst en dat zal wel helend hebben gewerkt, ik heb dat niet de kans gegeven. Maar ik ben dan ook aan het eind van mijn gedichtenlatijn. Basta!

  4. Poetry in Motion is voor herhaling vatbaar, mijn complimenten voor Willem Brand. Volgende keer ook weer lekker swingen en laat alle klappermannen, analfabeten, beat- en stadsdichters en wat er verder nog over de vloer komt, vooral veel naar elkaar knipogen!

  5. Mijn reactie is verdwenen! Had ik net in geuren en kleuren de Groningse bibliotheek-bus beschreven, die van gehucht naar gehucht tuft met een vracht aan boeken. Een soort SRV-bus maar dan met boeken. Als elk driekoppig dorp hier van literatuur kan worden voorzien, dan zou je denken dat er in Haarlem e.o. ook en zelfs een betere oplossing mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *