Ga naar de inhoud

Metromaan

‘Wat heeft het nageslacht ooit voor ons gedaan?’ (What has posterity ever done for us?) las ik eens in een Engels graffiti-boekje. Desondanks was het verfrissend vandaag in de HD-rubriek ‘Schrijvende Lezers’ (‘Schrijnende Lezers’ voor ingewijden) een brief aan te treffen van ene T. Mestrom, die met het oog op de toekomst voorstelt een Noord-Zuidlijn aan te leggen van Velserbroek tot Hoofddorp. Ondergronds, snel en frequent als de pijltjes van Jelle Klaasen en het mag ettelijke miljarden kosten.

Mestrom wil op termijn – 2075 spreken we nu – ook nog een paar oost-west verbindingen en vertakkingen realiseren, maar dat voert hier te ver. Eerst noord-zuid, langs Haarlems lengteas. Onze kleinkinderen zullen ons dankbaar zijn, schrijft hij, want bovengronds hoeven we de dichtgeslibde verkeersaders niet pijnlijk te dotteren door platanen te rooien, geliefde gebouwen te slopen of bruggen te verbreden. Hierboven kan alles gewoon doormiemelen in time-honoured fashion.

Nou niet meteen naar de dichtstbijzijnde wijkraad rennen, beste Raarlemmers. Denk er eens over na. Geef dit idee (van on-Haarlemse voortvarendheid) een eerlijke kans. Zelf heb ik eigenlijk maar één bedenking. Zou deze ‘T. Mestrom’ (niet nader aangeduid) niet een pseudoniem zijn van Jur Visser, Maarten Divendal of een andere onsterfelijkheidszoeker uit het college?

6 reacties op “Metromaan”

  1. Wat een scherpe neus voor welvarendheid!
    Onze kindskinderen (hoe oud ben jij?) zullen niet eens meer weten wat een auto was! Graven dat gat!

  2. Als deze T. Mestrom de Ton Mestrom is die ik ken, dan is hij wel OK. Het zal je vertrouwen inboezemen (of juist niet) te weten dat hij een oud-HWP’er is. Het verbaast me dat je hem niet kent in die hoedanigheid…
    Wat betreft die on-Haarlemse voortvarendheid: Ton is een import-Haarlemmer, naar ik meen uit zachte-g-contreien.

  3. Joost, ik moet privé (=schaken) en zakelijk (Dagklad) gescheiden houden! Wij kennen dezelfde T.M. – of hij inderdaad de visionaire briefschrijver is, weet ik niet. En ik twijfel in geen geval aan zijn OK-heid.

  4. bij onz op de hoek zit tretsom. die heetten ooit mostert. in dit geval wel erg lang vxc3xb2xc3xb2r de maaltijd. en denk er om: je kunt niet een beetje zwanger zijn, je kunt niet hindervrij een noord-zuidlijn aanleggen. de boomsoort die erin damsko het zwaarste aan heeft moeten geloven is uitgerekend de plataan. wij zeggen zelfs in plaats van : ‘je bent de sigaar ‘ , ‘je bent de plataan” En kindskinderen gaan maar fietsen: na mij de zondvloed… 😕

  5. Meer plataanuitdrukkingen: ‘Hij rookt een zware plataan’ en ‘Gaan met die plataan!’ Misschien moeten we overstappen op de plastic plataan, want de plataan produceert ook veel metaan, stond gisteren in de krant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *