Ga naar de inhoud

Dansende Negers

Gewelddadige fantasieën, bizarre alternatieve wendingen in de recente geschiedenis en maar liefst twee aanslagen op burgemeesters (Job Cohen en een zwak vermomde Jaap Pop)… Wat ontspruit er allemaal aan lite-raars hier op loopafstand van mijn huis in deze tamme provinciestad?

Eerst Nicolien Mizee. Die publiceert deze week in VN ‘Dansende Negers’, een kort verhaal waarin de vertelster in afwachting van haar proces koortsachtig zoekt naar een plausibel motief voor haar al geslaagde moordaanslag op burgemeester Hummelinck (zoek de link met Pop) van Haarlem.

Ik zit er een beetje mee in mijn maag. Ik heb Mizee hoog zitten; ik heb gesmuld van Voor God en de Sociale Dienst en Toen kwam moeder met een mes kan ik ook aanraden. Maar dit verhaal…?

Mizee harkt van alles bij elkaar en haalt veel overhoop. In het warrige brein van de hoofdpersoon komen wij verwijzingen tegen naar onze kleinsteedse actualiteit (Raaks, parkeerdek, zwerfvuil, de begroting) en tevens stuiten we op de zwaarste thema’s, zoals de macht van jargon (Stalin en Hitler worden genoemd, om eens twee grootgebruikers te noemen) en de drijfveren van terroristen (Mohammed B. & Volkert van der G. : ‘Lijden is het ergste niet, maar niet gehoord te worden – dat is de hel’). Bleke bureaucraten worden afgezet tegen dansende negers met automatische geweren en naast die portie cultuurfilosofie zijn er nog de losse mores van buurvrouw Marloes, voor een scheutje sociale satire.

Het is een boel voor één kort verhaal. Als het kan, kan het, maar in dit geval probeert Mizee zoveel balletjes tegelijk in de lucht te houden dat ze eindigt met lege handen.

Mogelijk leent haar nonchalante stijl zich minder goed voor een zo compact genre. Dus wanneer in maart haar nieuwe roman verschijnt (En knielde voor hem neer) schaf ik die ondanks deze teleurstelling vrolijk weer aan.

Vergeef me, beste Raarlemmers, stadgenoot Fortinbras Vonk houden jullie tegoed. In diens Contraplan is een verzoeningsdemonstratie op de Dam het doelwit van heerschappen met raketwerpers. Later meer over deze lichtschuwe thriller-schrijver.

 

1 reactie op “Dansende Negers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *