Ga naar de inhoud

Platte aarde

De aarde is plat, volgens Thomas L. Friedman in zijn ‘korte geschiedenis van de eenentwintigste eeuw’. Ik ben nu halverwege dit kloeke boek over de zegeningen van het digitale tijdperk en ja… ik kikker er van op. Laat die menselijke soort maar schuiven!

Leve die miljarden Chinezen, Russen, Indiërs, Amerikanen, Japanners die het klokje rond met roodomrande oogjes naar schermen turen, toetsen met radde vingertjes en hun gele, bruine of blanke duim binnen twee decennia hebben zien evolueren tot een vitaal orgaan, met een lenigheid die de sms-loze Schepper niet had kunnen dromen.

Alles wat ooit in druk is verschenen kan binnenkort in luttele minuten door één kabel worden verzonden. Awesome, toch? En het heeft onherroepelijk economische consequenties. Friedman schrijft er op zo’n aanstekelijke manier over dat ik (malgré moi) bewonderend zat te knikken toen ik las dat de Amerikaanse winkelgigant Wal-Mart eigen meteorologen in dienst heeft. Bij een orkaanwaarschuwing krijgen winkels in de bedreigde regio een seintje, zodat ze automatisch de juiste schappen aanvullen: meer niet-elektrisch speelgoed, meer hapklaar/houdbaar voedsel en bier. De zogenaamde ‘orkaan-mix’.

Ondertussen in Haarlem:

Maandag tegen de schemering. Het is stil. Midden in de Schotersingel ligt een witte plastic voetbal. Roerloos. Doelloos. Ingesloten door vliesjes ijs die niet weten of ze willen vriezen of dooien. Verderop in het water een stuk vies piepschuim en een doorweekt sigarettenpakje, dat alleen maar drijft omdat het geen puf heeft om te zinken.

Toen ik woensdag langs diezelfde plek kwam was het nevelig. Nog steeds geen kabbeling, geen stroming, geen briesje. Die bal had er gewoon nog moeten liggen, vond ik.

(P.S. Terwijl alle ooit geschreven informatie in een paar minuten door een kabel kan, lijken de lokale postbodes steeds meer moeite te hebben te beslissen of een poststuk horizontaal of verticaal door de bus moet. En wanneer ze tenslotte tot daden overgaan komt hun duim klem te zitten. Zou Friedman daar ook een verklaring voor hebben?)

5 reacties op “Platte aarde”

  1. WIJ WILLEN IEDEREEN EEN FIJN WEEKEND TOE WENSEN EN DAT ER MAAR FLINK VEEL GELOGD MAG WORDEN!!!!!! 😀 😀 😀

  2. Joost: ‘smelten’ vervangen door ‘vriezen’. 😕 Hou mij scherp! 😉

    Tutti, dat zou een oplossing zijn, op termijn. 🙂

  3. bedoeld frutti ook de duimen waar de friedmannen van deze wereld hun profetieën uit zuigen ? 😉 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *