Ga naar de inhoud

Fortinbras Vonk

Hebben ze hem vanuit een hinderlaag met een lasso gevangen toen hij langszoefde op zijn Koga Miyata en hem onder zware bedreigingen gedwongen te poseren zonder zijn zonnebril? Grote Broer het Haarlems Dagblad publiceerde vrijdag een interview met de Haarlemse thriller-schrijver Fortinbras Vonk, die ik zelf incidenteel arresteer bij de kaasboer hier op de hoek.

In de gloriejaren van het vaderlandse voetbal streden wij regelmatig zij aan zij tegen een ander drankzuchtig zootje ongeregeld. Als vleugelverdediger (onder zijn echte naam, Henk Lagerwaard) was hij geen groot stilist; als auteur mag hij er beslist wezen. Nadat ik hem bij een van onze toevallige ontmoetingen zijn ‘nom de plume’ had ontfutseld, las ik in de trein tijdens een heenenweertje Groningen De Zwarte Stad (gesitueerd in de wondere wereld van de neder-winti) en werd daar dermate door in beslag genomen dat ik bijna mijn overstap in Amersfoort miste.

In het vraaggesprek met Martin Hendriksma vertelt Vonk tot mijn verbazing zomaar in welke straat hij woont. Maar het meest frappeert mij de onthullende foto: waar is de donkere zonnebril, waarvan ik altijd dacht dat die aan zijn slapen zat vastgeschroefd? Hier zijn de ogen wijd opengesperd, je ziet ze smeken om de bescherming van hun vertrouwde RayBan. Decreet van de uitgever? Tijd voor een ander imago?

Op de achterkant van De Zwarte Stad staat de lichtschuwe schrijver nog afgebeeld met zonnebril, in de schaduw van ondoordringbaar struikgewas, en slechts enkele zorgvuldig geselecteerde zonnestraaltjes krijgen de kans een irrelevant stukje rechterwang te beschijnen.

Hoe dan ook, Vonks nieuwste boek Contraplan ken ik nog niet, maar Haarlemmers met een voorliefde voor ‘local produce’ of goede, op de actualiteit geënte detectives doen er goed aan het te proberen. (Zie ook mijn log van gisteren)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *